Xangai (上海市) és la ciutat més poblada de la Xina, amb més de 24 milions d’habitants, i una de les més poblades del món. S’anomena popularment “la capital econòmica xinesa”, perquè es considera el centre econòmic del país. 

El seu centre financer et transporta a l’última pel·lícula d’acció que hagis vist i, a la vegada, el seu nucli antic manté l’essència cultural de la Xina. A continuació, et proposem què veure a Xangai en tres dies, una visita ràpida però pels llocs més importants!

Dia 1. Les zones financeres i comercials  

Els gratacels de Pundong

Segurament el símbol més atractiu i conegut de Xangai és la silueta urbana que dibuixen els gratacels del districte de Pudong, al costat del riu Huangpu. És el districte financer i comercial, on té seu la Borsa de Xangai i on trobem el Century Park, el Shanghai Expo Park i, més enllà, el port.

La famosa panoràmica es veu perfectament des de l’altre costat del riu, al passeig del Bund. Els edificis més importants són la Torre de la Perla Oriental, el gratacel Jin Mao, el Shanghai World Financial Center i la torre de Xangai. Aquest últim s’eleva fins als 632 metres, amb 128 pisos, i és el segon més alt del món.

skyline de dia unsplash

Aquesta és una zona recomanable per veure tant de bon matí com quan es fa fosc. A primera hora, veuràs l'ambient de feina i de gent movent-se per obrir les grans plantes d'oficines. A última, els gratacels s'il·luminen de diferents colors. 

Un passeig pel Bund

A l’altre costat del riu Huangpu trobem el passeig del conegut Bund. Per passar el riu hi ha dues opcions: fer-ho amb autobús per 3 iuans (30 cèntims) o taxi per uns 20 iuans (2,5 euros), per algun dels ponts o agafar un vaixell per 3 iuans (30 cèntims). Amb l'autobús o el taxi travessaràs els espectaculars ponts que uneixen les dues parts del riu, que van en consonància amb l'arquitectura dels gratacels. Amb el vaixell, tardaràs uns 10 minuts a creuar mentre observes des de l'aigua la silueta urbana de Pudong.  

Al Bund hi trobem 52 edificis de diferents estils arquitectònics, des del clàssic fins al renaixentista. En aquest carrer s’hi ubiquen, majoritàriament, edificis oficials i internacionals com els bancs de França, Japó, Rússia, Índia o Bèlgica. També hi destaquen luxosos hotels com el Peace.

bund bona

El carrer Nanjing, la plaça del Poble i el temple Jing’an

El carrer Nanjing, que avui en dia està dividit en dues seccions, l’est i l’oest, és el carrer comercial més llarg del món.

nanjing road   unsplash

Venint del Bund, a l’altura del Peace Hotel, trobem l’extrem de Nanjing Est, l’eix comercial de la ciutat que és per als vianants. Aquest carrer s’acaba a l’altura del parc del Poble, que envolta la plaça del Poble, una gran plaça pública on se situa l’edifici del Govern Municipal de Xangai.

Quan acaba el carrer Nanjing est, comença l'oest, que continua amb botigues de luxe, edificis d’oficines i hotels. Al final d’aquest carrer ens trobem amb el temple de Jing’an, un temple budista que té, en el seu interior, una estàtua d’un Buda assegut de 3,8 metres. Els trets arquitectònics del temple contrasten amb els carrers de l'exterior, fet que genera una imatge curiosa que uneix els grans gratacels amb els edificis més clàssics de Xangai.

Jing’an temple

Dia 2. Els barris tradicionals 

El jardí Yu, el barri vell i el temple Ciutat de Déu

Una altra part del centre que és imprescindible és el Yu Garden, que ocupa unes dues hectàrees, i la part del barri antic. El jardí està dividit en diverses seccions que es troben envoltades per muralles coronades pel cos d’un drac.  

A pocs metres de distància, hi ha el temple Ciutat de Déu, un dels més famosos de Xangai. Envoltat pels carrers del barri vell de Xangai, té una superfície de més de 1.000 metres quadrats i és el temple taoista més important de la ciutat.

Durant la visita al barri antic podràs tastar menjar típic pel carrer, comprar en botigues artesanes o veure els seus tallers en edificis que mantenen característiques arquitectòniques d’estil xinès i un estil de compravenda de mercat. A la nit, tots aquests carrers queden il·luminats.

Shanghai barri iluminat   Unsplash

Xintiandi, Tianzifang i el barri de la Concessió Francesa

A uns 2 quilòmetres del barri antic de la ciutat, ens trobem amb un barri transitat pels turistes pel seu encant de petits carrers amb multitud de llocs on menjar. Xintiandi va ser el barri on es va celebrar el primer Congrés Nacional del Partit Comunista Xinès i, actualment, és un museu amb fotografies i objectes originals.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#MOMENTS 📷Site of the first National Congress of the Communist Party of China

A post shared by visitshanghai (@tourismshanghaiofficial) on

Juntament amb Xintiandi, el barri de la Concessió Francesa també és una de les més visitades pels turistes. Hi trobaràs una zona per passejar entre carrers i carrerons envoltats de botigues de moda i galeries d’art. Dins aquest barri hi ha la zona de Tianzifang, on trobem els shikumen, les cases típiques de la ciutat. Les shikumen barregen trets arquitectònics occidentals i tradicionals xinesos. 

Aquests són les zones perfectes fer unes copes i conèixer l’ambient nocturn de Xangai.

Dia 3. La perifèria de la ciutat

Una visita a Suzhou

Si et queda un dia lliure després de veure els principals llocs de Xangai, a 106 quilòmetres, però solament a 30 minuts de tren bala, arribaràs a Suzhou. Suzhou és una ciutat d’uns 10 milions d’habitants que, juntament amb d’altres com Hangzhou, és coneguda com la “Venècia de l’est”.

Suzhou unsplash 2

És recomanable visitar el carrer Ping Jiang o el Shan Tang. També pots visitar els Jardins Clàssics o la pagoda del Temple del Nord. Trobar les parts boniques de la ciutat et serà fàcil perquè tota ella és un encant. 

Suzhou unsplash 1

En aquest mapa trobaràs les rutes per fer a peu dins la ciutat:

Elaboració propia, My Maps de Google Maps

Una altra excursió recomanada és visitar les "muntanyes grogues" de Huang Shan, a 400 quilòmetres de Xangai, a la regió d'Anhui. T'expliquem com arribar-hi amb transport públic

Si estàs pensant visitar la Xina, et donem cinc consells bàsics per viatjar a la Xina i què veure a Pequín, la capital política