Malgrat que no és una ciutat a la qual se'n vagi freqüentment com a destinació de turisme de manera específica, Cartagena és parada de molta gent que va de camí a les platges de sud o que acudeix a Múrcia capital per motius laborals. Però també és el somni d'una quantitat important d'aficionats a la història, perquè la té i en abundància.

Situada a la cantonada sud-est d'Espanya, a la província de Múrcia, la ciutat és relativament petita, però acull 12 museus, 10 edificis d'interès, quatre esglésies i molts monuments. Cartagena també té una de les històries més fascinants de tota la península per haver estat habitada per algunes de les grans civilitzacions i cultures.

🗺️ Què fer i veure a Porto per conèixer-lo en un cap de setmana

✈️ Quins llocs hauries de visitar si t'animes a viatjar a Dinamarca

A continuació t'assenyalarem algunes de les fites més desitjables si vols passar un dia en la que va ser la primera ciutat cantonal d'Espanya després de la rebel·lió que es va produir en ella el 12 de juliol de 1873.

  • El Teatre Romà

Construït entre els anys 5 i 1 aC, el teatre de Cartagena és un exemple perfecte de l'arquitectura romana. El teatre va romandre ocult durant molts segles i finalment va ser descobert el 1988 per un arqueòleg de la Universitat de Múrcia mentre es pretenia construir el Centre Regional d'Artesania. Arran de tan bona notícia, va ser restaurat, ja que es trobava sota diverses capes de civilitzacions posteriors en el temps. El museu creat a partir del seu descobriment es divideix en dues parts: la primera allotja elements arqueològics descoberts al teatre i detalla el projecte de restauració, i la segona és una visita guiada al teatre per si mateix.

  • El Palau Consistorial

Un dels edificis més pintorescos de la ciutat, el Palau Consistorial va ser construït entre 1900 i 1907 i es va inspirar en l'arquitectura francesa. La seva façana està realitzada en marbre de Macael, la famosa pedrera d'Almeria, i també compta amb elements decoratius com a vidrieres. Les visites guiades permeten als visitants veure l'interior del palau, que és ple d'habitacions ornamentades i una magnífica escala.

  • La història de la ciutat al Museu Arqueològic

El Museu Arqueològic està construït al voltant del lloc d'una necròpolis, que es va utilitzar durant uns 400 anys, des del segle VII al III a. C. Traça la història de la ciutat, mostrant eines prehistòriques, ceràmica de l'Edat del Bronze i ceràmica grega.

El museu també detalla els 2.000 anys d'història de les diverses civilitzacions que han colonitzat Cartagena: des dels cartaginesos als romans, que van introduir el cristianisme a la ciutat; els vàndals, els visigots, els bizantins, els musulmans i els cristians, que van recuperar el control de Cartagena al segle XIII.

  • El Castell de la Concepció

Amb una de les millors vistes de la ciutat, el Castell de la Concepció es troba en el punt més alt de Cartagena. Va ser construït al lloc d'un temple romà, que després es va convertir en una fortificació àrab sota el domini musulmà al segle XII. Després de la reconquesta cristiana d'Espanya es va convertir en una fortalesa medieval. El castell va estar en ús fins a l'època de la Guerra Civil com a lloc d'observació de bombes.

Puja a l'ascensor panoràmic de vidre i gaudeix passejant pels jardins i aprenent sobre la història de la ciutat en el Centre d'Interpretació de la Història de Cartagena.

Castillo de la Concepción / Rafa Esteve (Wikipedia)
Castell de la Concepción / Rafa Esteve (Viquipèdia)
  • El Museu Militar

Ubicat dins del Parc d'Artilleria de la ciutat, el Museu Militar acull una de les col·leccions d'artilleria més importants d'Espanya. Ubicat en un edifici històric que data del segle XVIII i construït per Carles III, es caracteritza per voltes d'arc i pilars de pedra. A l'interior, les exhibicions detallen la història de l'artilleria a través de mostres de models, documents, armes, uniformes, pintures i dibuixos. Els recorreguts porten els visitants a través d'una sala de canons, una sala de municions i una sala d'artilleria d'avions.

  • El Museu Naval

El Museu Naval de la ciutat compta amb exhibicions sobretot, des de la construcció d'embarcacions fins a la salut naval, els uniformes, l'art i la vida marinera. També explica amb una sala que allotja el famós submarí d'Isaac Peral. Construït al segle XIX per l'inventor, va ser el primer a ser alimentat electrònicament i incorporar armament de torpedes.

L'edifici on es troba el museu també és de notable interès, ja que ha guanyat diferents premis d'arquitectura per fusionar a la perfecció els estils antics de la presó original del segle XVIII amb el centre d'entrenament naval del segle XX i el disseny modern del segle XXI.

  • Passa la tarda en Cala Cortina

Després de tota la cultura mil·lenària de Cartagena, toca relaxar-se. I que millor que passar-se per una platja per tombar-se al sol i donar-se un bon bany. L'única platja de Cartagena, Cala Cortina, es troba a quatre quilòmetres del centre de la ciutat, però compta amb una bonica i àmplia extensió de sorra. A més, ofereix instal·lacions com bars, restaurants, banys, àrees de jocs per a nens i una zona de pícnic.