Porto és la ciutat perfecta per visitar durant una escapada de cap de setmana. Aquesta tranquil·la metròpolis al costat del riu Duero ofereix molt a fer en 48 hores, però no tant com per sentir que t'has deixat coses sense veure i que t'hauries d'haver quedat més temps.

Què veure a Porto en un cap de setmana

Porto és acolorit, improvisat i encantador. El seu centre, catalogat per la UNESCO, compta amb cases que formen un paisatge desordenat, esglésies amb rajoles tradicionals i carrerons costeruts. És una ciutat d'impressionants vistes, autèntica cultura portuguesa i arquitectura i disseny extravagants. I, per descomptat, és la casa del vi de Porto. Si vols aprofitar al màxim dos dies a Porto, et proposem alguns dels millors llocs per gaudir-ne.

Cais da Ribeira

El passeig marítim de la ciutat, Cais da Ribeira, és el lloc més animat i fotogènic de Porto. Aquí és on trobaràs les cases acolorides que, juntament amb el riu Duero i el pont Lluís I, són les que millor resumeixen la ciutat. Passeja amb la càmera a la mà i gaudeix de les vistes mentre et dirigeixes al pont.

Passeja pel pont Lluís I

Porto té sis ponts, però el Lluís I és el més imponent i famós, que connecta el Cais da Ribeira de Porto amb l'altre costat del riu, Vila Nova de Gaia.

El pont va ser dissenyat i construït entre 1881 i 1886 per l'enginyer alemany Théophile Seyrig, que va ser alumne i col·lega de Gustave Eiffel. Els dos havien treballat junts anteriorment en un altre dels ponts de Porto, el Maria Pia, i ambdós van presentar propostes per construir el Lluís I, però el projecte de Seyrig va superar el proposat per Eiffel.

Avui dia, el pont ofereix una vista panoràmica de Porto als turistes des de diferents angles, ja que pots caminar per les seves cobertes inferior i superior, fent fotos de la ciutat per sota teu.

Visita el Moll de Gaia

En lloc de ser simplement un suburbi de Porto, Gaia és tècnicament una ciutat que es troba al sud del riu Duero des de Porto. Però per a finalitats turístiques, pots considerar-ho com el sud de Porto.

Si travesses el pont Lluís I des del costat de Cais da Ribeira, trobaràs Gaia i totes les cases portuàries que puguis imaginar en un sol lloc. Al llarg de l'aigua, també veuràs els tradicionals vaixells del port flotant al riu Duero. Els vaixells solien transportar els barrils del vi de Porto pel riu des de la vall on es produïa fins a Gaia, on s'emmagatzemaven i enviaven.

Una vegada que hagis passejat al costat del riu, fes la volta i puja el turó per gaudir de les boniques vistes de Porto, des del millor mirador de Gaia, el Mirador do Serra do Pilar.

Visita un dels cellers

A la vora de Vilanova do Gaia trobaràs diversos cellers de vi de Porto que convé visitar. Fer un recorregut per qualsevol d'ells et permetrà no només degustar els seus vins sinó que podràs aprendre sobre la seva història i les regions vinícoles properes de la vall del Duero. Per uns 12 euros tens l'oportunitat que et guiïn per les seves instal·lacions cellereres i que després d'aprendre les particularitats de la seva manera de treballar no te'n vagis sense tastar el producte.

Lello, la llibreria de Harry Potter

Molts l'assenyalen com la llibreria més bonica del món i es diu que va inspirar la descripció de J. K. Rowling de la biblioteca de Harry Potter. No en va l'escriptora va passar diversos anys a Porto.

S'ha tornat tan popular que ara es necessita comprar una entrada de 4 euros i fer cua per entrar. Això sí, si t'emportes algun llibre, et descompten el pagament de la visita. La llibreria té una impressionant escala que condueix a un segon pis amb un cridaner sostre de vidrieres.

Librería Lello
Llibreria Lello / Unsplash

Puja a la Torre dels Clergues

Porto és una ciutat de vistes panoràmiques però la vista de la Torre dels Clergues ofereix un punt de vista diferent. Des d'allà a dalt podràs gaudir del riu Duero com a eix central i d'una panoràmica única dels carrers zigzaguejants del centre històric de Porto, declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Quan es va inaugurar el 1763, la Torre dels Clergues era l'edifici més alt de Portugal, i el 1917 un duo acrobàtic espanyol de pare i fill va escalar l'exterior de la torre per arribar al cim davant milers de curiosos que contemplaven la proesa des de baix.

El Palau de Borsa

Molt a prop del riu i baixant des de la Torre dels Clergues, trobem aquest edifici que ens porta a un passat comercial molt pròsper de la ciutat. La visita costa 9 euros i dura mitja hora però val la pena.

Construït entre 1842 i 1910, l'antiga borsa de valors, que ja no és el centre comercial de Porto, va ser una de les més opulentes del món en el seu apogeu. El recorregut comença al Pati de les Nacions amb la seva cúpula de vidre, que està decorat amb els escuts d'armes dels països que van ser els socis comercials més importants de Porto i la joia de la visita és el Saló Àrab, que és un enorme saló de ball inspirat en el Palau de l'Alhambra de Granada i decorat amb 18 kg d'or.

Les rajoles a l'estació de Sao Bento

Sao Bento és una de les principals estacions de tren de Porto, i la més bonica, gràcies al seu sorprenent atri, cobert de paret a sostre amb impressionants panells de rajoles que representen històries del passat de Portugal. Els mosaics blaus i blancs il·lustren diversos esdeveniments històrics portuguesos, com les seves guerres, la reialesa i la història del transport al país.

La francesinha

No te'n vagis de Porto sense menjar la deliciosa especialitat culinària de la ciutat: la francesinha. És un sandvitx que es fa amb pa, pernil, salsitxa fumada i es cobreix amb formatge fos, un ou i salsa picant. Se serveix amb patates fregides i cal demanar-ho només si es té gana, perquè acabareu tips.