Quan pensem en menjar japonés, el primer que ens ve a la ment és el sushi. Però la gastronomia japonesa va molt més enllà dels nigiris i el sashimi. Tot i això, un dels ingredients principals de la seva cuina és l'arròs, ja sigui com a plat principal o com a acompanyament. A continuació t'explicarem quins són els plats típics japonesos que has de provar si o si si viatges al Japó

Onigiri 

Un dels plats que té com a protagonista principal l'arròs és l'Onigiri: una mena de bola d'arròs, embolicada amb una alga nori i que al seu interior pot incloure algun ingredient com per exemple mongeta dolça azuki. És un aliment ideal per als picnics i també per esmorzar.

onigiri

Ramen, Soba i Udon 

Aquests tres plats són similars i sovint es poden confondre, però a continuació us explicarem les diferències entre cadascun d'ells. A tots ells se'ls hi afegeixen altres ingredients com carn de porc, algues, ous o verdures. 

Ramen: Són fideus llargs i prims. S'elaboren amb farina de blat, aigua, sal i kansui (una mescla d'aigua amb altes concentracions de carbonat de potassi, carbonat de sodi i una lleugera quantitat d'àcid fosfòric). És el kansui el que precisament li dona un color més groguenc als fideus. 

ramen - unsplash

Soba: Són fideus elaborats amb blat negre i per això tenen aquesta tonalitat més fosca.

soba -  unsplash

Udon: Són els fideus més gruixuts i blancs i s'elaboren amb farina de blat i aigua. 

udon -  unsplash

Sukiyaki

El sukiyaki és un plat habitualment de carn que es cou a foc lent o fins i tot es serveix en una olla perquè s'acabi de fer a la pròpia taula. A l'olla també s'afegeixen verdures i tot es barreja en un caldo fet amb salsa de soja, mirin i sucre.  

Sukiyaki

Takoyaki

Passejant pel japó podreu veure més d'un establiment venent aquest famós plat. El Takoyaki és un menjar en forma de bola fet a partir de farina de blat amb aigua, pop, algues i gingebre. 

takoyaki

Hi ha molts establiments que mostren al carrer com elaboren aquest plat i és molt autèntic veure la velocitat amb la que són capaços de donar la volta a les boles de Takoyaki.

Bento 

El Bento és una ració de menjar preparat específicament per emportar. Normalment inclou arròs, peix o carn i una guarnició o acompanyament de verdura. 

Bento

Yakitori

El Yakitori és una broqueta únicament de pollastre tot i que a vegades pots trobar-la també amb verdures. Molts treballadors japonesos tenen per costum anar a fer una cervesa al sortir de la feina i sovint l'acompanyen de Yakitori.

Yakitori

Tonkatsu 

Com el Yakitori, el Tonkatsu és un plat de pollastre. En concret, pollastre arrebossat, i se serveix en tallat en tires i amb arròs (ja sigui en un bol i el pollastre a sobre o com acompanyament).

Tonkatsu

Okonomiyaki

Fora d'Àsia és coneix com la "pizza" japonesa pel fet que és una barreja de diversos aliments a la planxa. Verdures, gambes, bacon o ou són alguns dels ingredients que podem trobar en aquest plat típic.

okonomiyaki

Carn de Kobe i de Wagyu

Sovint Kobe y Wagyu són conceptes que es confonen. La principal diferència és que Wagyu vol dir "vaca japonesa" i Kobe fa referència a que aquesta prové de la ciutat japonesa de Kobe. Per tant, podríem dir que la carn de Wagyu de Kobe és una denominació d'origen. En tots dos casos, és una carn molt apreciada per als més gourmets. Aquesta carn té un preu elevat perquè hi ha poques vaques i a més se'n sacrifiquen poques a l'any.

kobe - pixabay

Sushi

És el plat més internacionalitzat de la gastronomia japonesa. Tot i això, cada país ha personalitzat les peces de sushi i ha fusionat els ingredients principals amb altres productes locals. L'alvocat, la crema de formatge i les maduixes són ingredients que podem trobar a qualsevol restaurant de sushi de casa nostra però en canvi no els trobem al japó. Les típiques peces japoneses són el sashimi, els nigiris i els temakis de salmó, tonyina, gamba i anguila. 

sushi unsplash

Postres japonesos

Mochis 

Un dels postres japonesos més coneguts fora del Japó són els mochis. Hi ha diverses varietats però la més típica és la feta amb base d'arros i farcida d'anko (una pasta de mongetes azuki). 

mochi

Dorayaki

El Dorayaki és famós per ser "els pastissets de Doraemon". Són dos trossos de pa de pessic (kasutera), de forma rodona amb Anko al seu interior. 

Dorayaki

Mitarashi Dango

El Mitarashi Dango són unes boles d'arròs, en forma de broqueta, amb un setinat de salsa de soja. Tenen un aspecte brillant i gelatinós. 

mitrashi dango

Kakigori 

El Kakigori és una bola de gel esmicolat al qual s'afegeix xarop de diversos gustos. Els més típics són els de maduixa, llimona, te verd o raïm.

Macha kakigori