No és fàcil trobar-se amb una persona a qui li agradi netejar com a activitat, però tothom vol tenir una casa neta. El problema, a més que netejar no resulta atractiu, és que no solem disposar de gaire temps lliure per tenir la casa com ens agradaria que estigués. Per això, veurem una sèrie de consells per poder afrontar-lo amb més efectivitat.

Consells per a una neteja ràpida de la casa

 • Neteja tota la casa, no per habitacions

La neteja és molt més eficient si esculls una tasca (treure la pols, passar l'aspirador, fregar el terra...) i fas la mateixa tasca a totes les habitacions de la casa, en lloc de netejar la cuina, els banys i després els dormitoris per separat. Fer-ho d'aquesta manera evita que et sentis com si estiguessis en un cicle de neteja sense fi, començant la mateixa tasca una vegada i una altra.

 • Reuneix totes les eines de neteja

Ja sigui en un carro, una galleda o una bossa, tenir tot el que necessites per netejar en un recipient portàtil fa que sigui molt més fàcil fer la feina. No perdràs el temps buscant els estris necessaris mentre neteges.

 • Desfés el desordre

Abans de començar a netejar, ves habitació per habitació i fes front al desordre. A mesura que recullis cada article (revistes, roba utilitzada, sabates...), valora el que has de fer amb cada cosa, si tirar-la o guardar-la.

Aspiradora y zapatillas tiradas en el suelo
Aspirador i sabatilles tirades en el terra / Unsplash
 • Pols i aspirador

Concentra la neteja en la part superior dels mobles i la part inferior de les lleixes, passamans, marcs de quadres i pantalles de televisor i d'ordinador. Per a àrees de difícil accés, com persianes i lleixes superiors, lliga un drap de microfibra a l'extrem d'una escombra. Canvia els llençols dels dormitoris abans de passar l'aspirador.

 • Neteja miralls i vidres

Utilitza un drap de microfibra humit, seguit d'un drap sec per netejar tots els miralls i superfícies de vidre.

 • Desinfecta taulells i superfícies

Neteja les superfícies dures, des de taulells, electrodomèstics i armaris fins a manilles de portes, interruptors de llum, comandaments a distància i telèfons. Convé desinfectar aquestes superfícies, particularment les que poden transmetre gèrmens a les mans i la cara de les persones. Prepara una solució desinfectant no tòxica barrejant mitja tassa de vinagre de sidra de poma amb una tassa d'aigua.

 • Posa atenció en banyeres, lavabos i vàters

Ruixa el desinfectant a l'aigüera de la cuina i després als lavabos, banyeres i vàters del bany. Deixa'l reposar durant uns minuts perquè el netejador tingui temps de dissoldre la brutícia i les taques. Més tard, torna a la cuina i comença a fregar. No oblidis netejar l'interior del microones. Netegi els banys al final.

 • Escombrar, després fregar

Escombrar els terres de la cuina i el bany. En acabat, començar a fregar des del racó més allunyat de l'habitació, retrocedint cap a l'entrada (és a dir, no s'assequi en una cantonada). Convé esbandir el pal de fregar cada poc temps.

 • Continua movent-te quan aspiris

No et preocupis perquè quedin nets cada racó i cada esquerda quan passis l'aspirador. Simplement, continua movent-te per la casa, passant l'aspirador a cada habitació una sola vegada.

 • Neteja rutinàriament els estris de neteja

Una part de la neteja de la casa que sovint es passa per alt és el manteniment dels estris de neteja. Utilitzar un pal de fregar brut o un aspirador amb una bossa plena és molt menys efectiu i acabaràs passant més temps provant de netejar.

 • Fes de la neteja una activitat de grup

Fer que la neteja sigui un esforç d'equip és una de les millors maneres de netejar una casa ràpidament. Programa un moment amb anticipació amb la teva família i assigna tasques a cada persona. Treballar junts pot afegir una mica de diversió a la neteja i la casa serà lluent en poc temps.