Hi ha aliments que són com les modes, passatgers. Productes que gaudeixen d’un èxit efervescent, passatger. Però aquest “superaliment”, consumit pels pobles australs i andins fa milions d’anys, s’ha incorporat a les nostres dietes i no hi ha senyals que deixi de ser així. Bàsicament per un motiu: les seves propietats són tan manifestes que experts en nutrició i del món de la gastronomia han acabat rendits davant l’evidència.

La quinoa també compta amb l’aval de l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), que l’ha catalogat com una de les grans esperances de la humanitat, ja que confia que es converteixi en la base d’una dieta que ajudi a posar fi a les crisis alimentàries. 

L'altiplà bolivià és el principal productor mundial de quinoa. Bolívia ha triplicat la producció en els darrers anys i el seu cultiu ha començat a estendre’s a països com l'Índia o els Estats Units. També a Espanya, concretament a Andalusia, Extremadura i Castella i Lleó.

Gran font de nutrients

Però, per què la quinoa està tan ben considerada? Quines són les propietats que la fan tan especial? Et donem algunes de les claus.

Es tracta d’un aliment que conté els nou aminoàcids essencials, que influeixen en el desenvolupament cerebral, en l'enfortiment dels cabells i en la recuperació muscular, convertint-se en un aliment ideal per a esportistes i per consumir després d’un gran esforç físic.

Aquest superaliment és ric en minerals i fibra, no conté gluten, un dels enemics de les dietes actuals i dels celíacs. Té un índex glucèmic molt baix, perfecte per a diabètics i persones que volen perdre pes.

El seu alt contingut en fibra ajuda a millorar el trànsit intestinal. Aquesta mateixa fibra, juntament amb els lípids insaturats que conté, ajuda a controlar els nivells de colesterol en sang. La quinoa entra dins d’aquell grup d’aliments antioxidants tan preuats com ho són el bròquil o els nabius. Conté grans quantitats de flavonoides, com la quercetina i kaempferol, que ajuden a depurar el teu organisme.

Finalment, cal destacar que si ets dels que pateixes aquelles molestes migranyes que t’aixafen el dia, la quinoa conté un alt nivell de magnesi, que ajuda a relaxar les parets dels vasos sanguinis, que provoca que es redueixi la pressió arterial.

A la cuina

En gra, es pot utilitzar en amanides, fesols negres o vegetals saltats. També com a cereal per als esmorzars i per elaborar hamburgueses vegetarianes.

És una excel·lent guarnició per a carns i peixos. Tal com si fos farina de blat, la farina de quinoa és ideal per elaborar pa, pa de pessic o galetes. Les opcions són innumerables.

Pots trobar la quinoa en qualsevol gran superfície i en la majoria de supermercats. També en herbolaris i botigues especialitzades en nutrició.