José Ramon Andrés Puerta és un dels cuiners espanyols més famosos. Nascut a Mieres, Astúries, tothom el coneix com a José Andrés, una denominació que és tota una marca internacional. Ho saben bé als Estats Units d'Amèrica, país que li va concedir la nacionalitat fa 8 anys, després de dues dècades treballant sense descans a Washington. Allà és tota una estrella, venerada per la premsa, la classe política o les televisions, tot i que no perd de vista el seu país d'origen. Ha estat la imatge de campanyes governamentals de la 'Marca España', i fins i tot ha estat guardonat amb el Premi Princesa d'Astúries a la Concòrdia de 2021. Quan ell tenia dos anys, la seva família va emigrar a Barcelona, i fa uns mesos, en una entrevista a El Mundo, la caverna reaccionària es va sulfurar en sentir-lo dir: "Me siento muy catalán". Tant se val que en la mateixa entrevista fes una declaració d'amor unionista: "Se le hace duro ver hasta dónde se ha llegado y confía en que se recupere pronto el 'seny' catalán, el sentido común y la cordura", deia el redactor del citat mitjà.

José Andrés rábanos @chefjoseandres

José Andrés / @chefjoseandres

Aquest diumenge, José Andrés ha estat a Vilafranca. Sembla ser que estan gravant un reality sobre ell i aquest cap de setmana tocava visitar un dels llocs més emblemàtics de Catalunya, on no ho ha dubtat ni un segon per adoptar una de les imatges més característiques de la zona: acompanyat per les seves filles, van assistir a una diada castellera en la qual actuaven Castellers de Barcelona i Xicots de Vilafranca on les noies i ell anaven comme il faut, de castellers, i van participar fins i tot en algun castell, un pilar de tres, que va recollir En Blau, com es pot veure en aquesta imatge.

WhatsApp Image 2022 03 07 at 09.42.38

Les filles de José Andrés, fent un castell a Vilafranca / Foto: En Blau

No només això. El xef també va fer el que més sap, analitzar un plat, en aquest cas, molt nostrat. Calçots, o més aviat, la salsa romesco que ell es va encarregar de jutjar en un concurs de tast. Concurs per triar la millor salsa i el xef es va pronunciar en català emetent el veredicte final, com tocava, sucant el calçot en la salsa guanyadora. Aquest és el moment:

Pel que es veu en el vídeo, no a tothom li va semblar bé la tria final. Sigui com sigui, Andrés va seguir amb el seu amor cap a Catalunya fent una de les millors coses que poden fer els catalans i qualsevol persona amb dos dits de front que vulgui gaudir d'una jornada inoblidable: assistir a una jornada castellera i després, una bona calçotada regada amb molta salsa romesco. Patrimoni de la humanitat.