Ferran Adrià és conegut com l'impulsor de la cuina d'avantguarda. Ell no ha creat res, els plats tradicionals vénen sempre dels avantpassats, però ha sabut donar-li una volta a la gastronomia i interpretar-la d'una altra manera. Es podria dir que és el creador de la cuina actual, o inspirador. Com el cuiner José Andrés, que només té bones paraules per al popular cuiner, de fet assegura que per a ell sempre va ser una inspiració. Es coneixen des de fa més de trenta-cinc anys i a dia d'avui continuen mantenint l'amistat.

Gastronomic 2025 Ferran Adrià14

L'asturià va treballar durant un temps a Roses, a la Costa Brava, a prop d'on ell va construir ‘ElBulli’. Es va acostar a conèixer el restaurant i recorda que es va demanar a la barra unes gambes a l'all. La temporada següent, en l'únic dia lliure que tenia en tot l'estiu, José Andrés li va retornar la visita i va anar a conèixer ‘ElBulli’, reconeix que es va quedar enamorat de tot el que es feia allà. Finalment li va donar l'oportunitat de treballar amb ell durant tres anys. De 1988 a 1990.

Ferran Adrià va donar una oportunitat a José Andrés 

Conèixer Adrià "va ser com si ets físic, investigues com va començar l'univers i coneixes Stephen Hawking", ha contat José Andrés al podcast Tom Talks, de Tom Segura. En els seus micròfons, seguint amb aquesta referència i amb Adrià explicava que "treballar amb ell va ser com si estigués veient el Big Bang en temps real". I sentènciava: "Ell no va inventar la cuina, però sí va idear una nova forma de veure les coses, un nou llenguatge i noves formes de veure les coses. Era avançada al seu temps”.

Per a José Andrés, Ferran Adrià no va crear la cuina, ja estava inventada, però va ser un avançat al seu temps i va canviar les coses, va ensenyar una nova perspectiva, una reinterpretació de la cuina tradicional. "Fins i tot a allò que estava passant a França. Em sento afortunat d'haver viscut aquest 'Big Bang' i haver cuinat amb ell. Òbviament és el meu mentor, i és un dels meus millors amics”.

Sempre ha estat per a ell un referent a nivell professional. "La cosa més increïble de Ferran, a més que ha inventat moltes tècniques de cuina noves, molts plats increïbles... és que és la persona més generosa que jo he conegut mai. Ell mateix va ser qui va decidir que tot el nou que havia inventat i desenvolupat calia compartir-lo amb tothom. Això el converteix en una persona diferent", revela.

587580600 18542172301042304 1163673693066701623 n