La direcció de La Vanguardia ha acomiadat la seva periodista estrella, Pilar Rahola, segons ha pogut saber En Blau.

rahola miercoles 17 marzo 2021

Pilar Rahola / YouTube

El cessament s'ha dut a terme hores després que s'anunciés l'acord entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat, i formalitzar un nou Govern de coalició independentista després dels resultats de les eleccions del passat 14 de febrer.

Pere Aragonès pleno investidura ACN

Pere Aragonès / ACN

La decisió s'ha executat sense cap motiu aparent que serveixi com a explicació després d'una presència ininterrompuda al rotatiu barceloní de la prolixa escriptora des de l'any 2007. L'acomiadament, que s'ha materialitzat mitjançant un correu electrònic de l'empresa editora, remarca encara més el gir del transatlàntic mediàtic de la família Godó cap a posicions marcadament allunyades del catalanisme, encara més del sobiranisme.

En un tuit, la periodista ha confirmat que el rotatiu ja no publicarà més articles seus i ha remarcat que la decisió s'ha pres per "motius ideològics i polítics". "Sí. La Vanguardia no publicarà més articles meus. Sí. És per motius ideològics i polítics. No. No he acceptat les peticions de canviar els meus plantejaments, ni suavitzar-los. No. No és el primer intent de fer-me fora. Sí. La decisió ve de dalt de tot i més enllà", ha escrit a Twitter.

TUIT PILAR RAHOLA RESPUESTA VANGUARDIA

 

javier godo i joan carles GTRES

Javier Godó i Joan Carles I / GTRES

Pilar Rahola Entrevista llibreria Ona - Sergi Alcazar

Pilar Rahola / Foto: Sergi Alcàzar

En els últims anys han anat caient de les seves pàgines articulistes de renom com l'escriptor Albert Sánchez Piñol, els periodistes Jordi Barbeta i Jordi Graupera, el sociòleg Salvador Cardús, l'economista Xavier Sala-i-Martin i el filòsof Xavier Antich, entre molts altres. Es dóna la circumstància que tots ells van tenir un paper actiu en el llançament de La Vanguardia en català, del qual ara es compleixen deu anys, i van participar en la gira de presentació del projecte que el diari va organitzar per les principals capitals de Catalunya.

Xavier sala i martin a tv3

Xavier Sala-i-Martin / TV3

Jordi Barbeta Sergi Alcazar 01

Jordi Barbeta / Foto: Sergi Alcàzar

Rahola va ocupar de manera diària la important columna de la segona pàgina d'opinió després de la mort de Baltasar Porcel el 2009. Compartia així presència estel·lar en les dues primeres pàgines de la secció amb el guardonat escriptor Quim Monzó, premi d'honor de les lletres catalanes el 2019.

rahola escrivint

Pilar Rahola / Youtube

En aquells anys, tant Rahola com Monzó tenien un protagonisme especial ja que al costat dels seus articles d'opinió, la seva afilada ploma també va explicar als lectors de La Vanguardia esdeveniments rellevants de la història de principis del segle XX com a enviats especials del diari. Posats en contacte amb Pilar Rahola ha assenyalat el següent: "És cert. 'La Vanguardia' ha decidit prescindir dels meus articles. No sé els motius, encara que qualsevol els pot imaginar. En tot cas, són ells els que han de donar explicacions. Jo ja donaré les meves el 30 de juny, quan diuen que donen per finalitzat el meu contracte".