Institut Quatre Cantons de Barcelona. Alumnes de segon de batxillerat són informats que la classe de debat que tenien prevista amb la seva tutora, la tindran amb un altre docent. Un convidat especial que no saben qui és ni què els hi explicarà. És l'inici del programa El suplent més commovedor que es recorda. Perquè el professor suplent que va anar a impartir una veritable lliçó de vida va ser algú a qui la vida li ha donat un sotrac duríssim: l'exporter del Barça i entrenador, Juan Carlos Unzué, malalt d'ELA.

el suplent

el suplent unzue

el suplent unzue alumnos

'El suplent' (TV3)

Unzué va entrar a la classe amb les dificultats per moure's pròpies de l'estat en el qual es troba l'esclerosi lateral amiotròfica que li van diagnosticar fa un any i mig. Una malaltia cruel, que no té cura, i que fa que les cèl·lules nervioses motores es desgastin o morin i ja no poden enviar missatges als músculs. Amb el temps, el debilitament corporal esdevé en impossibilitat per empassar o fins i tot, respirar. Unzué la pateix i els hi va explicar als alumnes i als espectadors com se sent. I va ser colpidor. Sobretot, per l'enteresa i per com es prenia la vida amb el que li ha tocat. L'extècnic va deixar clar que ara, no pot fer algunes coses. Aspectes simples i quotidians que sí fan els alumnes, com tocar la guitarra, agafar una pilota o obrir el tap d'una ampolla. Per Unzué la vida ara és "tratar de valorar lo esencial" i seguir amb els valors que sempre va aplicar-se a ell mateix, fins i tot abans de caure malalt.

el suplent unzue botella agua

Juan Carlos Unzué, 'El Suplent' (TV3)

Especialment emocionant va ser quan emplaça els alumnes que li facin les preguntes que vulguin... Cap li pregunta per l'esperança de vida, el tema més espinós de tots. Però va ser ell mateix qui els hi va exposar: "La esperanza de vida está en unos baremos entre los 3 y los 5 años. Me han acotado mi vida. Pero también os digo una cosa: ¿Sabéis lo bueno de esto? Lo que menos me importa es la cantidad de tiempo que voy a estar aquí. Lo que me importa es la calidad del tiempo que voy a estar aquí (sé que no será buena, por la propia enfermedad) y sobretodo, el darle sentido a mi vida el tiempo que esté aquí".

el suplent unzue alumna

'El Suplent' (TV3)

Els alumnes, emocionats. Els espectadors de casa, igual. Un programa més necessari que mai.