La vaga de fam engegada per Jordi SànchezJordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn ha generat un efecte colateral a Televisió de Catalunya. No pel fet en sí, sinó per com s'ha informat d'aquesta qüestió. Sembla que darrerament s'està produint a TV3 un efecte de rectificació o esmena a la totalitat. En Blau es va fer ressò del documental d'ETB sobre Vox que la televisió basca va emetre durant la nit electoral andalusa i de com oportunament la televisió pública catalana va decidir emetre'l dos dies després amb un èxit incontestable d'audiència, més d'un 25% de share.

etb abvascal sense ficcio

ETB

Ara el que sembla que també ha canviat és la manera de definir els presos que des de fa molts mesos es troben a la presó de Lledoners. En el TN Vespre de dillunsToni Cruanyes s'hi va referir com a "presos polítics", així, amb les seves 14 lletres seguides, en donar pas a la informació que explicava la vaga de fam. Pots veure-ho clicant a la foto (a partir del minut 2'10"):

cruanyes presos2

TV3

Un Cruanyes que ha insistit en aquestes dues paraules a l'hora d'abordar la següent notícia, la de que el govern català "ha deixat de servir menjar en els actes oficials com a mostra de suport a la vaga de fam dels presos polítics". No ha estat l'únic en referir-se així a Sánchez, Turull, Rull i Forn. El reporter enviat a Lledoners per explicar com es troben els presos, Jordi Eroles, també ha parlat així d'ells: "El seguiment mèdic dels quatre presos polítics que faran vaga de fam el faran els metges de Lledoners, abans que es creï una comissió de seguiment del Col·legi de Metges per assessorar-los".

cruanyes presos politics

Després, en connectar amb Xavi Coral des de Brussel·les, aquest ja s'ha referit a ells com a "presos independentistes". Però les tres mencions anteriors no han passat per alt als espectadors, que celebraven la normalitat de dir a les coses pel seu nom i deixar-se d'embuts:

No només des del TN Vespre es parlava així de tots quatre. Un tuit del canal 3/24 també informava els seus seguidors de la vaga de fam seguint el mateix esquema:

El dia que es concedia al 3/24 el Premi Nacional de Comunicació, al canal i a TV3 es comunica dient les coses pel seu nom. Temps de canvis. Seran definitius?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat