Un dels comptes més recomanables pels nostàlgics que, com servidor, ens agrada recordar temps passats, especialment, pel que fa a programes televisius, és el de l'arxiu de TV3, una joia, una meravella en forma de vídeos, fragments i moments impagables de la història de Televisió de Catalunya, d'un temps, d'un país, que ja fa molts anys que no és el mateix. El que sí és el mateix, o encara més, és l'amor que molts companys i espectadors sentim per una de les persones que ens tenien plantats davant del televisor en aquells temps d'aquella embrionària TV3: Antoni Castejón.

antoni castejon tv3
Antoni Castejón / TV3

L'emblemàtic meteoròleg de la televisió pública catalana, el primer home del temps mediàtic de la casa, un home tot bonhomia, amb la seva presència entranyable, amb la característica barba i les seves ulleres, el primer que ens va començar a parlar de calamarses, anticiclons i pedregades. Pioner en fer que l'espai d'El Temps fos líder en la normalització lingüística del català en el terreny de la meteorologia, el de l'Hospitalet de Llobregat ens va deixar massa d'hora, morint sobtadament amb només 40 anys, el 4 de juliol de 1988. Una data que els companys de l'Arxiu de TV3 han volgut tenir un emotiu record cap a l'Antoni, en forma de vídeo sobre com va apropar la informació meteorològica el 16 de gener de 1984. Una petita joia, un incunable, unes imatges sensacionals que ens teletransporten a aquells temps, quan tothom es quedava embadalit pendent de les seves explicacions i previsions.

Imatges sensacionals al costat de Maria Gorgues, Enric Calpena i als esports, Eduard Berraondo. Encara ha tocat més la fibra un dels companys que va tenir Castejón en aquells primers anys donant la informació del temps a TV3, l'Eliseu Vilaclara. El meteoròleg ha volgut tenir un petit record cap al seu company i amic, amb unes paraules que emocionen: "Avui fa 34 anys que ens va deixar l'Antoni Castejon. Ha plogut molt des d'aleshores, i hi ha hagut moltes calamarsades i maregasses. Et recordem. Sempre", i una foto d'ells dos, comentant la jugada, a la redacció de TV3. No només ell ho ha fet, sinó també, molts espectadors que mai no l'oblidaran:

Fa uns mesos, en l'especial que li van fer a l'Àngel Casas a TV3, el presentador va dir unes paraules que ens van sorprendre i colpir: "Me'n recordo del primer home del temps de TV3, l'Antoni Castejón. Li escrivien que s'aprimés perquè tapava Tortosa amb la panxa. Recordo un migdia que va sortir per la porta traient foc pels queixals, amb els ulls encesos. Em va dir "Aquesta gent ha decidit canviar i no volen fer la meteorologia científica. Volen fer espectacle amb l'Alfred Rodríguez Picó. Això no pot ser, hem marcat una línia seriosa amb això...'. A la tarda es va morir d'un infart". Sigui com sigui, els espectadors catalans mai no oblidaran l'Antoni.