David Broncano està molt lligat a Catalunya. Després de col·laborar molt de temps amb Andreu Buenafuente, el seu programa és produït per El Terrat i sempre que pot, diu quatre coses en català a la mínima que té ocasió, un idioma que li entusiasma.

Fa poc, els explicàvem a En Blau que va anar de convidada l'actriu de La abuela o El buen patrón, la madrilenya Almudena Amor, encantada amb la nostra llengua, que va confessar que la seva paraula preferida en català és "Puc", especialment, quan es pronuncia la frase "No puc", que li apassiona la sonoritat que té.

almudena amor

L'actriu Almudena Amor, a 'La resistencia' / Movistar +

Desconeixem quina és la paraula preferida del cantant Trueno, però no ens estranyaria gens que fos "Lleida". Però anem a pams. El raper argentí, de Buenos Aires, als 19 anys ja és tot un fenomen i un dels músics d'aquest estil més seguits a tot el món.

Conegut per les seves sessions de freestyle, un tema seu, Mamichula, en col·laboració amb Bizarrap i Nicki Nicole, va superar en poc més de sis mesos els 220 milions de reproduccions a YouTube:

Aquesta setmana ha passat pel sofà de La Resistencia, on va dir-li a Broncano l'atapeïda agenda que té els propers dies, per exemple, anant a cantar a ciutats tan importants com València, Màlaga o Sevilla.

Però Trueno va actuar fa un temps durant uns dies pel públic català, en diferents escenaris de la nostra geografia que, exceptuant Tarragona, el van deixar sorprès per la sonoritat dels noms dels llocs on va tocar.

trueno broncano

Trueno amb David Broncano a 'La Resistencia' / Movistar+

"La vez pasada vinimos como a la zona más de playa, más costera. Nombres difíciles: Tarragona, 'Saint Calonx'...""Sant Calonge", puntualitza el presentador, deixant-se pel camí l''Antoni' de 'Sant Antoni de Calonge'. "Los nombres catalanes me cuestan un montón, viste?", reconeix el convidat.

I especialment, un que als catalanoparlants ens sorprèn que li costi tant de pronunciar a Trueno, per molt argentí que sigui: "Hace poco estuvimos en Xeida, Leida". "Lleida", diu Broncano. "¿Es difícil de decir, eh?". "¿Cómo se dice? ¿Lleida?... Yo dije 'Sheida... argentinísimo. Me encanta Sheida papa".

trueno

Trueno, convidat de Broncano / Movistar+

Després d'uns aplaudiments, Broncano pregunta entre el públic si hi ha algú català per dir-li com s'ha de pronunciar correctament. Troba una noia de Gavà. I entre ella i Trueno, van dient la paraula "Lleida" fins que la pronuncia correctament, després d'haver-la repetit moltíssimes vegades.

Un moment sensacional, una de les vegades que més s'ha sentit la paraula Lleida en un espai de temps tan curt. Fins a 14 vegades en 20 segons. Mira-ho a partir del minut 6'10":

"Yo soy de Lleida", fins i tot exclama al final... Ja triga la diputació de Lleida en tornar-lo a convidar i fer-lo fill pròdig... I quan tasti els cargols a la llauna, la pera llimonera o la coca de recapte, no se'n voldrà tornar a l'Argentina.