Pilar Rahola treu les urpes per defensar el que creu just i carrega contra la família Tous. Serà cert que el procés haurà acabat amb algunes amistats. Entre aquesta nissaga de joiers manresans i Rahola hi havia una amistat d'anys que avui sembla trencada. La decisió de la Fundació benèfica Rosa Oriol de fer fora del patronat a Helena Rakosnik, esposa del president Mas, i a Pilar Rahola portarà cua. A poques setmanes de Nadal, l'empresa ha temut perquè el seu origen català li restés vendes a Espanya i ha pres una decisió controvertida.  Rosa Tous ha demanat al patronat que remogui els membres independentistes que l'integren per evitar que relacionin l'empresa amb l'independentisme. En plata: una purga.  Sor Lucía Caram era l'alma mater de l'entitat sense ànim de lucre i el seu tuit confirmant la notícia ha estat recolzat per Pilar Rahola amb contundència:

Com si fos un sacrifici humà a una tribu salvatge, Rahola i Rakosnik ja són a la pira dels unionistes que havien iniciat una campanya a les xarxes per boicotejar el famós ósset de Tous que porten els Reis o el Tió. La família Tous no ha estat capaç d'aguantar la pressió i paga amb aquest mal tracte una de les seves poques defensores en l'anomenat "crim dels Tous".  El desembre de 2006 uns lladres entraven a robar a casa dels joiers i el gendre que feia de cap de seguretat i anava armat va disparar mortalment un dels intrusos. Va acceptar 2 anys de presó per homicidi imprudent. Un cas molt controvertit on una de les poques veus que es van alçar per defensar la família va ser Pilar Rahola. Ara li han pagat amb aquesta moneda. També eren íntims d'Helena Rakosnoik. Diners i amistat: oli i aigua.

tous sor lucia  ACN

ACN

La Fundació queda tacada malgrat ajuda 1200 famílies sense recursos i proporciona guariment i llar a unes 6500 persones. La carta adreçada pels Tous a la Fundació demana que en la propera reunió de desembre es reformi el patronat per fer-lo "apolític i transversal". La monja, la periodista i la dona del president Mas serien inapropiades pels anti-independentistes.

lucia i mas  ACN

ACN

Els Tous comercialitzen joies sobretot a través de franquícies arreu d'Espanya que han rebut de l'empresa de Manresa una carta on recorden la seva "vocació internacional, espanyola i catalana de cor".  La família ha sabut fer un bon producte i comercialitzar-lo amb cares conegudes com Eugenia Martínez de Irujo, filla de la duquessa d'Alba. Poques coses tan espanyoles com una aristòcrata andalusa casada en el seu moment amb un torero. Però l'unionisme no perdona ser català i semblar-ho. I el fangar de les xarxes socials ja promou el boicot a Tous per encabir Rahola, Rakosnik o Caram. La mateixa Pilar ha precisat com ho veu comentant la notícia publicada a El nacional:

Als que ajuden gent necessitada gràcies a una Fundació, si són indepes, ni aigua ni óssos.