Karlos Arguiñano i la seva Luisi Amestoy han aixecat una família de 7 fills i 14 nets i un imperi de restauració que s'escampa per Euskadi i que té una derivada important a la TV, especialment a Antena 3 on cad adía és líder els migdies amb Cocina abierta però també a ETB, l'autonòmica basca que controla el PNB on tenen programes presentats per algun dels fills. El restaurant de Zarautz que l'ha fet famós fins a ser el gran cuiner de la TV, Luis Amestoy és la dona i sòcia en bona part dels negocis d'Arguiñano. El primer és la família, molt nombrosa perquè eren altres èpoques on es tenien fills com una alegria sense pensar en el cost. Els noms sonen del tot bascos: Eneko, María, Zigor, Txarly, Martín, Joseba i Amaia. Els nets només sabem el nom d'onze: "Uxue, Bittor (Víctor en euskera), Anne, Kemen (en euskera vol dir valor, força), Maia, Manex (variant de Joan a Euskadi), Iua, Kaia, Aimar (vol dir casa forta al País Basc), Lore, Pam y trec chavales más", va dir amb sorna l'avi i patriarca a Antena 3.

Karlos Arguiñano, GTRES

Són rics els Arguiñano? Segons un estudi elaborat pel digital Cocinillas, ho són: "Su histórico hotel-restaurante de Zarautz en 2024 vio caer tanto su facturación como su beneficio: un descenso del 10,64% en ventas y un desplome del 36,38% en ganancias. De ingresar 5,5 millones de euros, el resultado final se redujo a poco más de 283.000 euros". El restaurant, que també és un petit hotel, només li suposa un quart de milió l'any. Aleshores com es fa ric, gràcies a dues branques més: el vi i la TV. Entere vinyes com a Falcon Crest:

Luisi i Karlos amb una de les filles, Instagram

Arguiñano és líder d'audiència a la tele i això es paga molt bé a una cadena líder com Antena 3, de Planeta, propietaris catalans.La seva productora, Bainet Media, és la responsable de programes como Cocina Abierta i la gestió dels drets d'imatge i llibres de cuina i receptes, que es venen com a xurros. La seva dona Luisi n'és l'administradora:"Según las últimas cuentas depositadas, correspondientes a 2023, los ingresos alcanzaron los 5,7 millones de euros. Es, de lejos, la unidad de negocio más rentable y la que permite mantener la estabilidad financiera del clan. Sin su presencia televisiva, los números globales se resentirían mucho más". Arguiñano és ric gràcies als llibres i els programes de tele. I aquesta part l'administra la dona. Ben vist.

Karlos Arguiñano i Joseba Antena 3

Els altres negocis familiars són el vi que dirigeix la seva única filla biològica, Amaia: "La otra gran apuesta es la bodega K5, situada en Aia, a 300 metros de altitud frente al mar Cantábrico y a escasos kilómetros del parque natural Pagoeta. Desde allí producen txakolis como K5, Kaiaren y K Pilota, que han logrado hacerse un hueco en el mercado". I encara queda una escola d'hostaleria: "En 1996, Arguiñano fundó la Escuela AIALA, en Zarautz, con el objetivo de formar a nuevos profesionales de la cocina. Aunque no tiene el mismo impacto económico que otros negocios, refuerza la marca personal del chef y su compromiso con la enseñanza y la gastronomía.". Tants negocis com fills i nets. Una gran família de ricas com els Ewing, els Carrington, els Channing o els Montsolís. Els Arguiñano.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!