Queden pocs dies per desvelar-se l'única gran incògnita de les eleccions municipals: qui serà l'alcalde de Barcelona. A Espanya queda clar qui serà el batlle de les principals ciutats però la capital de Catalunya té una particularitat, l'eix esquerra-dreta queda desdibuixat per l'eix indepe - antiindepe. És l'únic racó de món on és possible que un dretanós com Manuel Valls acabi fent alcaldessa Ada Colau només per impedir un alcalde indepe com Ernest Maragall. La jugada podria tornar a passar i el PP rep pressions per votar a favor del PSC només per impedir un altre alcalde indepe guanyador, Xavier Trias. Però hi ha una altra jugada que suma i no s'està publicant. Algú tan ben informat com Toni Soler l'acaba d'anunciar. Dissabte l'alcalde serà Xavier Trias per un pacte amb l'altre possible alcalde, Jaume Collboni. Soler ho destapa responent a una patum del PSC, José Zaragoza:

Toni Soler TV3
Toni Soler TV3
José Zaragoza Congreso Insultos PP amenazas - EFE
José Zaragoza - EFE

El cinisme habitual de Pepe Zaragoza, gat vell de la maquinària interna dels socialistes, fent creure en una pinça d'ERC i PP contra el PSC, que va perdre les eleccions, mereixia un tuit tan aclaridor com el de Soler, experiodista de política en premsa escrita i ara productor i presentador de molt èxit. El seu Està passant renovarà a TV3 i no dona mostres de cap erosió. Derrota el suposat invencible Pasapalbra. Soler sap què fa, el que produeix i el que es diu. Parla amb tots, té contactes amb molts polítics molt importants i desvela que la jugada serà la mateixa que ja es va produir ara fa 4 anys: pacte sociovergent. Aleshores va consistir que Junts fes presidenta de la Diputació de Barcelona la socialista Núria Marín. Ara serà que el PSC votarà alcalde la llista més votada, la de Trias, i després ja es veurà qui presidirà la totpoderosa Diputació de Barcelona. Potser Jaume Collboni. Zaragoza desvia l'atenció i Toni Soler, també gat vell, centra el debat sobre repartir-se el poder.

Xavier Trias a la Plaça Sant Jaume EFE
Xavier Trias a la Plaça Sant Jaume EFE

Xavier Trias no incomoda el PSC i la jugada permetria a Jaume Collboni, que va ser derrotat per Trias, perdre el càrrec al govern de la ciutat però en canvi, potser, accedir a la segona cadira amb més poder de Barcelona, la de la Diputació. El que diu Toni Soler és que tot apunta aun pacte entre el primer i el segon de les eleccions. Aparten Colau, respecten la llista més votada, cosa que només Manuel Valls va incomplir, i garanteixen una Barcelona més propera als ideals del PSC que la de Colau: a favor del creixement econòmic i la inversió. Trias alcalde, diu Toni Soler. I Collboni de crossa, impedint un pacte estrany amb el PP i Daniel Sirera  fent de Manuel Valls. Se sabrà dissabte 17 de juny però Soler ho ha avançat deu dies abans. I va de debò. S'hi juga un dinar. I no és un dinar qualsevol.  És un dinar amb José Zaragoza de comensal. Que Toni Soler miri dins els floreros de la taula. A vegades algú hi posa micros.