L'endemà que Pere Aragonès hagi anunciat mesures en defensa del català, els unionistes han tornat a passejar la catalanofòbia. A Catalunya es parlen molts idiomes. Oficial és el català, la llengua pròpia del país, co-oficial és el castellà, la llengua materna de molts catalans, i residual pero oficial és l'aranès. A banda hi ha tants idiomes com parlants. Cap problema. L'únic disbarat és que catalans monolingües castellans obliguin els bilingües catalans a ser amb ells monolingües en castellà. Tot neix d'un disbarat, que la Constitució espanyola diu que hi ha obligació de conèixer el castellà i dret a parlar català. L'obligació hauria de recaure sobre tots els idiomes cooficials. Això comporta episodis de catalanofòbia, com pretendre imposar que un català canviï d'idioma quan s'adreci a un castellanoparlant. Que abandoni el català per passar-se al castellà. Si el bilingüisme fos real, tot castellanoparlant a Catalunya hauria de saber català. Si no, és una estafa. L'argument d'un tertulià unionista com Josep M. Silva és una ximpleria:

Silva TV3
Silva a TV3

Silva és famós per exercir de català anti-indepe als mitjans. Ara també és català anti-català. Un dia va durar de tertulià del FAQS. Mediapro es va indignar perquè va exigir saber què cobrava una tertuliana, només una. No la presentadora, o el director, només Pilar Rahola. FAQS, propietat de Tatxo Benet, mai més no va tornar a convidar-lo, pobre Silva. Ara exerceix el mateix paper a Planta baixa. Silva va dient que els catalans catalanoparlants, com que són bilingües, han de renunciar al català i passar-se al castellà. Bilingüisme fake, només per una part de catalans, els catalanoparlants. Els productors Toni SolerTatxo Benet han ensorrat el pobre Silva deixant-lo callat, en català i en castellà. No ha tornat a badar boca:

toni soler TV3
Toni Soler TV3
Tatxo Benet Mediapro - Sergi Alcazar
Tatxo Benet Mediapro - Sergi Alcazar

L'argument s'explica sol. El pobre Silva va parlant de "Si tots els catalans són bilingües" sense entendre que és precisament aquesta la gran mentida unionista: només els catalanoparlants són bilingües. Els castellans catalanòfobs es neguen a entendre, i no diguem ja a parlar, el català. Pobre Silva, sort que té dos productors més llestos per explicar-li-ho. I en català.

Silva va ser manager d'Álvaro Soler, el de "Catalunya es el muro de Berlín"

El cantant català Álvaro Soler deixava molt clara la seva posició política com a català: ell és anti-indepe. Álvaro Soler: "Muchas veces me han preguntado sobre Cataluña y España y siempre digo lo mismo: que hay que unir a la gente y no separarla. Poner fronteras en nuestra propia casa me parece una tontería enorme, sobre todo viviendo en Berlín, donde cada día paseas por la cicatriz del muro y piensas en el absurdo de ese momento". El comunisme després de la II Guerra Mundial va voler controlar el seu sector dins la ciutat alemanya construint una paret l'any 1961 en plena Guerra Freda. Cent persones van morir intentant saltar-lo. No seria ben bé com els 2 milions de catalans que van votar l'1-O. D'aquests conciutadans seus no en parla. Però la metàfora bèl·lica serveix per ser entrevistat a El País. Entre els promotors del cantant hi ha l'exdiputat d'Unió i furibund anti-indepe José-Manuel Silva. Álvaro Soler és més entretingut quan canta o quan canvia de nòvia. Ell sí que en sap de separar-se.