Toni Soler té moltes passions. Però dues de les que més l'omplen són, sens dubte, Catalunya i la història. Només cal revisar la seva excel·lent revista-llibre que cada mes publica, El món d'ahir, una delícia plena de literatura de primer nivell on parla d'història, de llengua, d'art i de cultura. El presentador i director de l'Està passant, lector empedreït i voraç, no perd l'oportunitat d'adquirir coneixements sempre que pot, i ara acaba d'aconseguir una joia en la seva darrera visita a la Fira del Llibre Vell de Barcelona.

toni.soler.g 242141965 254959136528283 6628834262240354186 n

Toni Soler / @toni.soler.g

Rebuscant entre les paradetes s'ha trobat un exemplar meravellós d'un petit llibre ple de dibuixos i frases que paga la pena reproduir. Es tracta, com ell diu, d'"una joia". Una joia que té, ni més ni menys que 84 anys d'antiguitat. Perquè és de l'any 1937. De què es tracta? D'una Auca del noi català antifeixista i humà, editada per la Generalitat de Catalunya, amb dibuixos de Josep Obiols. 

auca

I què s'hi veu en pàgines interiors? Una auca amb uns dibuixos increïbles, és clar que més increïbles són les rimes del que es va explicant, de com és un jove català que lluita contra el feixisme que l'envolta. Així, només començar el llibre, llegim frase com "El pare, així sent el goig de veure-se'l gras i roig. De tothom és la joguina fins de la tia fadrina".

Després que el noi català antifeixista i humà ha nascut i es va fent gran, la cosa és meravellosa, i d'ell se'ns explica que "no vulguis per a ningú el que no vulguis per tu" i que "és deure del català al desvalgut ajudar". Més: "Manat per l'Escola Nova les lliçons totes aprova" i que "té costums molt convenients com el de rentà's les dents".

auca2

També destaca, evidentment, d'altres qualitats que no tenen a veure amb la higiene i les seves aptituds escolars: "Com que és eixerit i honrat de molt jove el fan delegat", "No coneix la hipocresia i en son cor maldat no hi nia"

El jove, però, quan es fa gran, ha de fer front al feixisme imperant que va arribant poc a poc: "Sent l'odi a l'home feixista per tirà i poc altruista", "Però ve el perill de Madrid i allí va tot decidit i al crit de 'No pasarán' contra Franco està lluitant".

auca3

Una troballa sensacional, a la que Soler li acaba traient la pols al final de les imatges. Una Auca que on cada pàgina està traduïda al castellà, al francès i a l'anglès, i també amb rima. Així, trobem que en castellà se'ns parla de la "vida del niño altruista catalán antifascista", en francès de "Images du bon catalan anti-fasciste et humain" i en anglès "life of a catalan, free as a catalan's must be".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Toni Soler (@toni.soler.g)

En veure-li entre les mans, molts seguidors han celebrat la troballa, emocionats, i hi han dit la seva: "Jo també el tinc, la meva mare de nena el va salvar d'una foguera de llibres organitzada per la Falange", "A casa el tenim", Sempre es troben tresors a les parades de llibres", "Només puc dir: "felicitats". Boníssim, ni idea que s'haguessin publicat guies amb aquest contingut".