"Catalans: Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica". Són les paraules que el president Francesc Macià va pronunciar, tal dia com avui de fa 90 anys, el 14 d'abril de 1931, des del balcó del Palau de la Generalitat.

Francesc Macià restaura la Generalitat. Francesc Macià al balcó del Palau de la Generalitat. 14 04 1931. Font Arxiu ElNacional

Francesc Macià restaura la Generalitat i proclama la Segona República, al balcó del Palau de la Generalitat, el 14 d'abril de 1931 / Font Arxiu ElNacional

Barcelona es convertia, així, en la primera gran ciutat espanyola en proclamar la República Davant d'una gentada a la Plaça de Sant Jaume, Macià insistia en fer "arribar la nostra veu a tots els pobles d'Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota l'emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional. Per Catalunya, pels altres pobles germans d'Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya!".

toni cruanyes terrassa

Toni Cruanyes 7 @toni_cruanyes

Però aquell dia es va viure amb molta emoció des d'altres indrets del país. Toni Cruanyes, per raons òbvies, no va poder informar d'aquesta notícia. Encara quedaven molts anys perquè l'estimat periodista i presentador de TV3 naixés. Però sí que hi eren els seus avantpassat i veïns del seu poble que van viure aquella data tan emblemàtica i simbòlica pels catalans: Canet de Mar. Ell mateix ha emocionat els seus seguidors a la xarxa al publicar una foto històrica de com es va viure aquella proclamació al seu poble ara fa 90 anys. Una imatge que ha estat molt comentada:

cruanyes canet

tuits cruanyes

tuits cruanyes2

tuits cruanyes3

Un dia inoblidable. Una foto meravellosa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat