Toni Cruanyes, de dilluns a divendres, té una cita ineludible amb els espectadors de TV3, cada vespre, al capdavant del Telenotícies, per acostar-nos les notícies imprescindibles del dia. Però quan arriba divendres al vespre, aconsegueix (i fa bé) desconnectar tant com pot i aprofitar al màxim el temps al costat del seu marit i dels seus fills.

Normalment, a casa, tot i que el periodista de Canet ha demostrat des de fa temps que és un cul inquiet i un apassionat de recórrer el país amunt i avall, veient i degustant les bondats del territori català, tant en matèria culinària com pel que fa a paisatges meravellosos.

toni cruanyes 244497224 886764205297913 6791571618001938142 n

Toni Cruanyes / @toni_cruanyes

I aquest cap de setmana no ha estat una excepció. Perquè el bo d'en Cruanyes ha marxat lluny de casa, ni més ni menys que cap a la Noguera, a Corçà, a Àger, ben amunt i a l'esquerra del país, i allotjant-se en uns preciosos apartaments on ha gaudit d'una visita a l'Observatori Astronòmic del Montsec, de les baixes temperatures, "Frosty", com ell mateix ha escrit, però també, de l'altra cara, unes reconfortants flames en una llar de foc dels apartaments on s'hi ha estat.

cruanyes montsec

cruanyes ager

cruanyes llar de foc

Allà, en la pau, la calma i la tranquil·litat de l'entorn, Cruanyes s'ha emocionat amb un dels plats per excel·lència d'aquestes dates. Una delícia que feia un any, des del passat mes de desembre, que no es posava a la boca. Un plat nostrat i típic de totes les llars catalanes que d'aquí a dotze dies viurà el seu dia de glòria a les taules de tot el país en el dinar de Nadal.

Perquè el periodista acaba de tornar a tastar una escudella, "La primera escudella i carn d'olla d'aquest desembre", en l'allotjament on ha passat el cap de setmana. Un àpat casolà, d'aquells fets a foc lent i amb l'olor i el sabor que només li saben donar les àvies i els plats preparats amb tot el carinyo del món.

Una imatge que ha fet enveja als seus seguidors, que també, però, han celebrat que hagi tornat a tastar una deliciosa escudella ara que el cos i el temps ho demana: "Uiuiuiui si tastessis la meva del Berguedà que em va ensenyar la mama!", "Bon profit, si et menges aquest plat, tens energia per tota la setmana", "Ostres, em pensava que no pararien de ficar-te caldo i sobreeixiria el plat", "Amb aquest temps ve molt de gust. Bon profit", "Una d’aquestes coses tan bones que tenim aquí. Dels meus preferits", "El millor plat del món mundial", "Quina bona pinta".

Una pinta meravellosa, certament. Queda inaugurada, doncs, la temporada d'escudelles. Anem fent espai a la panxa per posar-nos com el quico. I el millor, en família.