Benito Zambrano és un director de cinema espanyol, nascut a Andalusia, que tot i que es pren el seu temps a l'hora de posar-se a dirigir, pot dir que té una filmografia variada on alguna pel·lícula ha obtingut algun reconeixement, especialment el seu debut el 1999, Solas, amb la qual va guanyar força premis. Després d'aquest film, el seguirien Habana blues, La voz dormida, Intemperie, Pan de limón con semillas de amapola i la més recent, El salto.

Arran d'aquesta darrera pel·lícula, Zambrano ha concedit alguna entrevista, per exemple a l'ACN, on ha parlat de Catalunya, de la Catalunya actual, amb el rerefons de la independència, i de la Catalunya de fa uns quants anys. I la comparativa li ha fet dir algunes consideracions que han indignat al personal. Especialment quan diu que "tenemos una memoria cortita, muy cortita. Los negros de Europa, hace 50 o 60 años, éramos los españoles, concretamente los andaluces y extremeños, los pobres de la península ibérica. Los negros de Catalunya éramos los andaluces. Hoy hay poblaciones enteras", i pregunta: "¿Cómo se levantó Catalunya? ¿Se lavantó solo con la mano de obra propia catalana o gracias a todas las manos de obra que llegaron de Andalucía y de Extremadura? ¿De qué estupidez estamos hablando?".

En sentir aquestes paraules, hi ha molts que s'han posat les mans al cap i li han dit quatre coses a Benito Zambrano. Entre ells, el Toni Albà

Toni Albà TV3
Toni Albà TV3

L'estimat actor català no s'ha mossegat la llengua a l'hora de definir el director de cinema, primer, dient que "Benito Zambrano és al cinema el que el fems és a la higiene", i després, sense tanta diplomàcia i poesia: "Quin tros de merda...". No ha estat l'únic:

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!