"He escrit a un grup de Wathsapp per dir: 'Hi haurà jaleo'". Aquesta frase l'ha dit Jordi Évole aquest matí al programa del Basté, convidat després de l'entrevista del periodista català d'aquest diumenge a l'ex de VOX, Macarena Olona, a Lo de Évole. I tant si n'hi ha hagut de jaleo. Però anem a pams. El programa  a Espanya va congregar el 12,1 % de l'audiència i a Catalunya, un  11,4. Un programa on el presentador de Cornellà li va preguntar a la política de l'ultradreta coses com: "¿Qué le parece que le llamen 'Maca-loca'?, ¿Usted va a volver a la política?, ¿Pero usted no se fue porqué tenía una enfermedad?, ¿Qué limitaciones tiene Santiago Abascal?, ¿Ha descubierto ahora que hay nazis en VOX?", i ella, amb un excés de teatralitat i afectació, anava responent.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jordi Évole (@jordievole)

Deixant de banda el contingut, les respostes d'Olona, a El món a RAC1 del Jordi Basté han abordat un interessantíssim debat, no només sobre què ha dit l'ex de VOX, sinó també sobre entrevistar algú com ella a televisió, donar-li veu a la ultradreta. Pablo Iglesias, tertulià habitual dels dilluns, deia, després d'elogiar la tasca periodística d'Évole, que a Espanya, la clau en aquesta qüestió són "las noticias, la normalización de ese discurso. Cuando ponemos el foco en el brazo tonto del fascismo, Abascal, Olona o cualquiera de los chalados que están al frente de VOX, no entendemos la profundidad del problema: el fascismo está instalado en una parte de la judicatura de este país, que se lo digan a los independentistas catalanes, que lo ven cada día. También, en una parte de las fuerzas de seguridad, del ejército. El problema no es VOX, sinó ¿quién sienta a ultraderechistas en las principales tertulias del país? Por eso, aunque entiendo que la intención del programa de Évole es democrática y antifascista, 'vamos a hacer daño a VOX entrevistando a esta señora que va a cantar la Traviatta', yo creo que es un error en la medida en que normaliza los discursos de esta gentuza, que cada vez comparte más gente por la calle". Respon Évole: "Discrepo de que la normalización del discurso de VOX le vaya a dar un voto más. Creo que el programa de ayer le hace daño a VOX, la gota que colma el vaso. Enlas próximas elecciones el protagonismo de VOX va a empezar a menguar".

iglesias
Pablo Iglesias / RAC1
evole
Jordi Évole / RAC1

Minuts abans, però, hi ha hagut un moment tens en antena. Tian Riba, l'encarregat avui de fer l''Ull de poll', diu que "Crec que sí que s'ha d'entrevistar Macarena Olona. Perquè és diferent que l'entrevisti 13TV o l'Évole. L'entrevistat també marca". Sobre això de convidar segons qui als programes, parlaven d'alguna tertúlia de La Sexta amb presència, per exemple, d'Eduardo Inda. "Yo le rebato", diu Évole. I Iglesias: "Inda es un juguete, una marioneta. Hay que ir al 'Master of Puppets', al que coloca a Inda ahí, y eso es mucho más difícil", a qui mou els fils, "y después da veracidad de presunción a esos discursos". Atenció a aquest concepte, Master of Puppets, perquè ha estat el detonant d'un tens i llarg diàleg en antena. Al cap de tothom, Ferreras, és clar. Intervé Tian Riba: "M'he imaginat l'Évole tancant una mica els ulls i fent aquell somriure, preguntant qui és el Master of Puppets". I Évole salta: "Son mayores para defenderse solos, però si parlem de Master of Puppets, en quant a posar personatges que representaven l'extrema dreta a les televisions...: qui era el Master of Puppets del FAQS quan sortien representants de l'extrema dreta?", deixa caure.

ortega
Ortega Smith, amb Laura Rosel al 'Preguntes freqüents' / TV3

Riba, exdirector del Preguntes freqüents, se sorprèn: "Ui! Que he rebut jo, ara?". Évole: "I tant! És que aquí tots tenim les nostres vergonyes". Riba: "No, jo crec que no. T'ho argumento molt ràpidament. Entendràs que del creixement de l'extrema dreta a Espanya no en té la culpa el FAQS, precisament. Ja seria l'última cosa que es diu sobre el FAQS". Évole: "Ningú té la culpa, però resulta que a La Sexta hi ha Master of Puppets i al FAQS i TV3 no". Riba: "Si em vols posar al nivell de Florentino Pérez, el Ferreras i Mauricio Casal...". Évole: "Et poso al nivell d'un programa que ho petava, sobretot a les primeres èpoques, i allà apareixia gent de l'extrema dreta. Qui era el Master of Puppets de TV3?". Riba: "El Master of Puppets era jo, però a mi ningú em va dir qui havia de venir al programa". Évole: "Ah! Ostres, llavors, per què ho decidies?". Riba: "Al FAQS vam decidir portar a qui havia de ser l'acusació dels líders independentistes catalans en el judici del Suprem, perquè la gent veiés qui havia darrera aquesta acusació popular". Évole: "Allò era perquè la gent ho veiés..., vale, vale, claro, claro". Riba: "Si a tu això et sembla que és normalitzar l'extrema dreta, quan en realitat era assenyalar una colla de feixistes, doncs t'aplaudeixo Évole, em poso dret, et faig l'onada i et dono el premi al salvador del periodisme i de l'ètica plural i política a Espanya".

tian
Tian Riba i Pere Mas / RAC1
evole rac1
Jordi Évole / RAC1

La cosa ha continuat. Respon Évole: "Olé, moltes gràcies. Dedico aquest premi als meus pares... Si parlem de normalitzar l'extrema dreta portant-la a un plató de televisió, la combatis o no, estem parlant del mateix que feia el FAQS. Estem parlant de portar-los!". Riba: "Tu entrevistes Macarena Olona, i jo dic que em sembla molt bé, i a tu et sembla magnífic. Al FAQS vam fer el que vam fer, pel que t'estic dient, i et sembla horrorós... Doncs si et sembla magnífic tot el que tu fas i et sembla molt malament el que fem els altres... Tu has barrejat el Master of Puppets, amb una cosa amb mi que no té res a veure. Jordi, per l'amor de Déu! Amb tot el carinyo, no! No té cap sentit". Évole: "Tu, amb molta puteria, li has demanat al Pablo Iglesias qui era el Master of Puppets. I jo pel de FAQS. Ja està. Tu pots parlar del Master of Puppets dels altres, però tu no tens Master of Puppets? Com suposeu que els altres sí en tenen? Ho has preguntat per saber-ho". I Riba li deixa anar una altra galeta a mà oberta: "No facis trampes, perquè aquest programa és en directe i no és editat, i per tant no em pots fer trampes"... Évole: "Oooohhh! Ostres, Tian! Ostres, quan fas els programes de reportatges amb El Terrat, els edites o no els edites?". Intervé Basté: "Haya paz!!"... Pots escoltar-ho donant-li al play, a partir del minut 26'30":

Sandie Shaw estarà contenta. Recorden allò de "¡Ay! Si tú me quisieras, lo mismo, que yo, pero somos marionetas bailando sin fin, en la cuerda del amoooor"?... Que algú li passi l'àudio del Tian Riba i el Jordi Évole.