Suso de Toro és un escriptor gallec que viu a Santiago de Compostel·la i denuncia les injustícies d'aquesta Espanya que menysprea i penalitza la diferència. Aquesta setmana ha fet una intervenció com a tertulià a Tot es mou de TV3 que posa la pell de gallina. Un gallec de més de 60 anys que no viu a Catalunya fa l'entrevista gairebé íntegrament en català. Vídeo:

Suso de Toro parla català, Font: Tot es mou de TV3

suso de toro habla catalan TV3

Suso de Toro i la Melero, TV3

No es limita a l'habitual Bona tarda de cortesia. Ho fa gairebé tot en català. En algun moment es passa al castellà però impressiona la intenció. Helena Garcia Melero no se'n sap estar: "Suso, has fet un esforç per parlar català i ho fas molt bé. T'animem a fer-ho de tant en tant". No cal animar-lo. Ve animat de casa. Moment històric a TV3: un entrevistat no catalanoparlant no només entén l'idioma sinó que l'ha après prou bé com per expressar-s'hi amb naturalitat.

suso de toro en tv3

Suso de Toro a TV3

Ha fet més Suso de Toro aquests 7 minuts de televisió que mil campanyes de PP, Vox i Cs dient que "En Cataluña se impone el catalán". I un tuit en gallec:

Recorda una àvia votant de l'1-O ensangonada a la Travessera de Gràcia/Balmes colpejada per la brutalitat policial. No cal traduir-lo. El gallec s'entén tan bé com el català. Moitas grazas, é unha honra poder lelo e escoitalo, señor de Toro.