Suso de Toro és un escriptor gallec que des de l'altre costat de la Península entén millor els catalans que molts catalans, I ho explica millor que ningú. Des de la distància de no veure's condicionat per polítics o mitjans fa sempre una diagnosi impecable de què li passa a Espanya amb Catalunya. I aquest dilluns, veient com tots els mitjans i els poders fàctics estan imposant un discurs anti-rus, se li ha encès la llumeta: ell això ja ho ha vist fer. És el mateix mecanisme que inspira l'odi als catalans. Un tuit implacable, i necessari:

suso de toro TV3

Suso de Toro a Tot es mou, TV3

De Toro no es calla res i acusa els mitjans de comunicació madrilenys i els poders polítics de la capital escopint fel contra els russos, igual com porten anys fent-ho contra els catalans: "Desde hace unos años nos enseñaron a odiar a los catalanes. Ahora, los mismos políticos y los mismos medios de comunicación, nos enseñan a odiar a los rusos. A ver lo que toca a continuación... (O a quién nos toca...)". No descarta que els següents a ser criminalitzats sigui els gallecs. Els seguidors de l'escriptor, 100 mil només a twitter, s'indignen amb aquesta Espanya prepotent i despòtica:

Que aquest Madrid poderós faci campanyes contra els catalans és bon senyal que Catalunya està emancipada. Això escriu un tuitaire en gallec: "Espero que els següents siguem els gallecs. Sens dubte, això seria un bon senyal". Per entendre millor a què es refereix Suso de Toro, no n'hi ha prou amb un tuit. En la seva última entrevista a TV3, al programa El divan de Sílvia Cóppulo, Suso de Toro ho va deixar clar: "Si hi ha independència, Espanya farà un cop d'Estat". Allà ja va assenyalar aquesta Espanya insostenible, furibundament anticatalana. Allò que podríem dir L'Espanya madrilenyitzada: "Madrid actúa como un agujero negro: chupa todo, la Corte madrileña absorbe cada empresa, todo acaba en el Paseo de la Castellana. Sé las dificultades de la dependencia. Galicia ha sido desvalijada". També va explicar les raons del seu amor a Catalunya: "De Cataluña llegaba todo, las ideas más democráticas, los editores de literatura".

Suso de Toro TV3

Suso de Toro a El divan, TV3

D'on ve aquest anticatalanisme? Dels mitjans de comunicació de la capital d'Espanya. Suso a TV3: "Los medios de comunicación equivalen al ejército, el poder de amedrentamiento, que han hecho un lavado de cerebro a los españoles sobre Cataluña. Ha aumentado el odio y el rencor a los catalanes. Gente que nunca ha estado en Cataluña habla mal de los catalanes. Nadie nace siendo anticatalán, esto lo han creado los medios de comunicación. Y no tiene solución en una generación"

A TV3 va parlar de l'anticatalanisme enquistat a les Forces Armades, que hi va haver soroll de sabres durant la negociació de l'Estatut: "Si los catalanes son libres, habrá otro golpe de Estado como en el 36. Cuando se negociaba el Estatut tuvieron que pasar a un general del Ejército a la reserva. El gobierno español ha jugado con meter blindados por las Ramblas. La única idea de España es tener miedo al Estado, este es el fracaso de España. Lo terrible en esta España es que reclamar democracia sea lo revolucionario". 

suso de toro TV3

Suso de Toro al FAQS, TV3

I el cap de les Forces Armades? El rei Felip VI també és anticatalanista com va demostrar amb el discurs del 3-O. Suso de Toro: ""La monarquía nos la comemos con patatas porque Franco lo dejó atado y bien atado. Con una pistola sobre la mesa en el 1978 nos dijeron o lo tomas o volvemos para atrás. El artículo de la Constitución que vincula a las Fuerzas Armadas con la unidad de España lo redactó la Junta de Jefes de Estado Mayor. Esto lo contó un padre catalán de la Carta Magna: Jordi Solé Tura".  Per això totes les fotos que il·lustren aquesta notícia són de TV3. Cap mitjà de comunicació de Madrid no el convida.