Shakira i Julio Iglesias, la top model Claudia Schiffer o Pep Guardiola i Carlo Ancellotti són noms del món dels famosos que han sortit a la llum dels Pandora papers, una investigació executada per mitjans de comunicació internacionals que deixa centenars de polítics, esportistes i VIPS en mala posició per la mala gestió de les seves immenses fortunes.

Entre els mitjans que han realitzat la investigació n'hi ha d'espanyols com el diari El País o La Sexta.

julio iglesias  GTRES

Julio Iglesias, GTRES

De Julio Iglesias La Sexta afirma que té desenes de societats off-shore a paradisos fiscals com les Illes Verges Britàniques i fins a nou mansions a Miami totes off-shore, per vehicular negocis opacs o sense declarar.

Una societat offshore és legal, si es declara a les autoritats fiscals del país de residència. Per exemple, els periodistes han descobert que Pep Guardiola tenia comptes a Andorra quan era entrenador del Barça, no declarats. Els va regularitzar amb la Llei d'amnistia de Montoro, durant la presidència Rajoy.

Es fa per pagar menys impostos utilitzant empreses o societats sense cap activitat real ubicades a paradisos fiscals.

shakira GTRES

Shakira, GTRES

En el cas de Shakira, ja es coneixien els seus problemes amb la Hisenda espanyola, que l'acusa de no declarar impostos quan residia a Espanya. Segons El País, "La colombiana acudió a un despacho de abogados, OMC Group con sede en Panamá. para al menos tres sociedades offshore de las que la Hacienda española ha seguido el rastro durante años".

Segons La Sexta Shakira va seguir obrint societats off-shore quan era investigada per Hisenda, al setembre de 2018. Ho mostren amb documents trobats en despatxos d'advocats on s'hi pot llegir: "Isabel Shakira Ripoll, única y exclusiva beneficiaria". Acusada de defraudar 14 milions d'euros a Hisenda.

La colombiana afirma que aleshores residia a les Bahames.