Malgrat que encara falten gairebé quatre mesos, l'olla de Eurovisió ja comença a bullir des de fa unes setmanes. Molts dels països que participaran aquest any ja tenen les seves cançons preparades per desfilar en les seves respectives preseleccions nacionals per escollir la millor d'elles. D'altres, en canvi, mantenen el seu secret més ben guardat. Aquest és el cas del pròxim representant espanyol, el murcià Blás Cantó que va ser escollit internament per Ràdio Televisió Espanyola. De moment, només coneixem que la cançó es titula Universo, i que la presentació oficial serà demà dijous 30 de gener.

Ara bé, a Rotterdam, la ciutat que acollirà el festival el proper mes de maig, ja comencen els preparatius. Ahir es va oficialitzar com a nova seu de Eurovisió el 2020, on prèviament també es va procedir al tradicional acte de relleu de claus de les seus de Eurovisió (símbol de fraternitat entre els alcaldes) on la tinenta del consistori de Tel Aviv (seu del 2019), Zippi Brand Frank el va lliurar al Sr. Ahmed Aboutaleb, actual alcalde de la ciutat holandesa.

En el mateix acte oficial, i sota una atmosfera seriosa i protocol·lària, també es va procedir al sorteig de països que participaran en les dues semifinals. Un procés molt cuidat on es tenen en compte els blocs ideològics i culturals de tot Europa, de tal manera que aquests, es dipositen en diferents urnes, perquè no coincideixin a la mateixa semifinal i així no s'afavoreixi el resultat final. Alhora, aquest sistema es crea per no generar una votació viciosa. Raons que l'UER, organitzadora de Eurovisió, dona per garantir la igualtat d'oportunitats a tots els països participants.

Aquest any, el festival comptarà amb 41 països participants, un menys que l'any passat. Ja que Hongria i Montenegro han renunciat a participar a causa del cost econòmic que els representa a les televisions dels seus respectius països, però si que torna Bulgària després d'un any de pausa. Així, els 41 es repartiran en les dues ja clàssiques semifinals (dimarts 12 i dijous 14 de maig) i la gran final del dissabte 16, on els membres del Big5 (Itàlia, França, Regne Unit, Alemanya i Espanya) a més de l'amfitriona Holanda, ja tenen la seva plaça assegurada sense passar cap tipus de filtre.

Aquest tracte especial ve donat des de ja fa alguns anys per a l'organització per dues raons: Garantir l'hegemonia geogràfica dels participants i ser els estats amb més diners que aporten a l'UER per participar al concurs.

L'ajuntament de Rotterdam va ser l'escenari de la mostra, i a més, es va donar a conèixer que Espanya votarà la segona semifinal. Un sistema que permet que els membres VIP (Big5) també tinguin dret a vot a les semifinals i no únicament a la final.

Com que el propi eslògan del festival indica, Open Up, Rotterdam vol obrir una nova visió de la seva diversitat, la seva cultura i també l'honor de ser una de les ciutats més musicals del país. De fet, coincideix que sigui la ciutat natal de l'amfitrió del certamen l'any passat, Duncan Laurence.