Hi ha una sèrie de persones que ja n'estan fins al monyo que no es dirigeixin a ells en la nostra llengua, sent catalans i vivint a Catalunya. Hi ha una sèrie d'empreses o locals que no tenen en compte que a Catalunya hi ha dues llengües oficials, i quan es tracta del català, ni la tenen en compte per res ni fan el mínim esforç de parlar en català. Però com dèiem, hi ha una sèrie de persones que han dit que ja n'hi ha prou. Que pensen seguir parlant, només faltaria, en català, i si algú no intenta parlar-lo, és el seu problema. Poques persones, per desgràcia, fan com l'entrenador madrileny del Girona, Míchel, un exemple a seguir, que després d'aconseguir l'ascens a Primera amb el seu equip, ha emocionat responent en català a Movistar+, "Girona tres vegades immortal". Toni Albà parla orgullós la seva llengua, i ja està fins al monyo que a casa seva no sempre ho pugui fer.

toni alba
Toni Albà / TV3

Fa uns mesos, després d'una notícia de TV3 sobre la situació del català en aules, patis i menjadors escolars, una doctora en filologia espanyola i professora de llengua i literatura va deixar caure una frase que va generar un allau de reaccions: "Después de 30 años de imposición del catalán, los niños y adolescentes optan, obviamente, por hablar español. Han conseguido que el español sea la lengua asociada a la libertad, el ocio y la diversión". Una d'elles, evidentment, d'Albà: "Llo, a pesart de habert sufrido la imposiciong del castellodio durante todda mi infantsia, el català lo sé hablart la mart de vien! Lla sé desirt “MI PERRO”: “MEU CA”". Una de les respostes que va rebre va ser en aquests termes: "Si tienes intención de que se te entienda, tienes la opción de escribir en español. Que tengas un buen día". Resposta de l'actor?: ""Tros de moc de suc de cul"Ara ha revolucionat la xarxa amb el que ha fet quan l'ha trucat una famosa companyia telefònica.

toni alba 8tv
Toni Albà / 8TV

Ell mateix informa de la seva reacció quan l'han trucat a casa per vendre-li la moto, en aquest cas, per vendre-li el que sigui sobre les trucades, el wifi i coses per l'estil: "Ho he fet!!!!!... -Hola buenos dias, le llamo de Vodafone España,  blablabla. -“Topant en una i altra soca… -Perdone, no le he entendido… -avançant d’esma pel camí de l’aigua, en ve una vaca tota sola: és cega…” Ha penjat". Sensacional. Albà responent l'operador de la companyia amb el meravellós i famós poema de La vaca cega escrit en català per Joan Maragall l'any 1893:

Des de la companyia li han respost que "¡Buenos días Alba! Desde el 22123, seremos capaces de atenderte en la lengua que deseés, y si tienes cualquier consulta, te invitamos a hacérnosla vía privado, ¡un saludo!". Ell els respon: "22123, vol dir 22 de gener de 2023? A veure si és veritat!". La companyia ha continuat dirigint-se a l'intèrpret i li diu que "Albà, de nuevo, te ofrecemos nuestra mano y te invitamos a escribirnos un privado para así poder ayudarte en lo que necesites, ¡un saludo!". I què els hi ha dit Toni Albà?: "No parlo espanyol. I no el parlo perquè no em passa pels vodafons":

De moment no consta que s'hagin tornat a dirigir a Albà. Potser si compleixen el que han promès, el tornaran a trucar, esperem que en català, el 22 de gener del 2023.