Fa uns anys, segur que els que tenen més edat ho recordaran, quan anaves en cotxe per la carretera o l'autopista i t'aturaves a posar benzina, sovint et trobaves amb uns expositors que giraven i que eren plens de cintes de cassette. A banda de recopilatoris de Raphael o Camilo Sesto, era molt habitual trobar-se Grandes éxitos del humor, o reculls d'acudits tronats sobre els habitants de les diferents parts del món. Chistes de leperos, de bascos, de catalans... Però fa molts segles que l'època daurada d'Arévalo i companyia va quedar enrere. O això ens pensàvem. En ple any 2021 encara es continua fent humor d'aquest estil a les televisions estatals en programes d'èxit com Zapeando.

zapeando

Zapeando, 'La Sexta' / @zapeando

renata zanchi

Renata Zanchi / @renatazanchi

La presentadora i model italiana Renata Zanchi ara col·labora amb el programa de migdia-tardes de La Sexta. Es veu que de tant en tant fa una mini-secció que es diu El chiste de Renata. Però des d'aquí emplaçaríem els guionistes del programa que li donessin un parell de voltes més al tema. Perquè a aquestes alçades de la pel·lícula, estar encara amb el hihihaha a base de dir que els catalans som agarrats, és, no ja un tòpic gastadíssim, sinó una despesa innecessària de temps televisiu. Potser és que als molts catalans que hi ha al programa els fa gràcia. Potser nosaltres teníem un mal dia. Potser és presumptament graciós i ocurrent i és això el que pretenen: sonar tan tronats com sembla. Potser...:

D'entre tots els espectadors, ningú com Quim Monzó ha resumit de millor manera què ha sentit en veure-ho. Només li han calgut quatre paraules per sentenciar la tal Zanchi i Zapeando"Aquest és el nivell"

quim monzo zapeando

D'altres usuaris a la xarxa no han estat tan diplomàtics com l'escriptor:

tuit1

tuit3

tuit4

tuit2

 

Com diu sempre Jordi Cruz: no hay cocina tradicional o cocina de vanguardia, hay cocina buena o cocina mala. Doncs igual, no es tracta que hi hagi humor sobre catalans. Es tracta que hi hagi humor que faci riure i humor que directament, és dolent.