Com veu un alemany instal·lat a Madrid la monarquia espanyola? El diari alemany Süddeutsche Zeitung s'edita a Munic, de tendència liberal i el segon més llegit del país rere el Bild. Ha publicat una columna amb el títol: La casa reial més impopular d'Europa és sorprenent (el link està en l'original alemany). El seu autor és el corresponsal a Madrid Thomas Urban i deixa clar que des d'un país com el seu, sense reis, es veu l'actual Corona espanyola amb sorpresa. Aquestes són algunes de les frases demolidores de l'article: "Per al rei Felip VI no són dies bons, una vegada més". "El discurs sobre el 40 aniversari de la Constitució, com de costum, el va llegir monòtonament del full, fins i tot els seus seguidors admeten que no té carisma". A Felip se li ha ennuegat l'article amb el resum de premsa que li preparen a Zarzuela

rei felip vi beu aigua gtres

GTRES

Segueix escribint el corresponsal sobre el rebuig creixent a la figura de Felip VI: "Pedro Sánchez ha desafiat l'article constitucional sobre la immunitat política del rei. Els joves socialistes demanen un referèndum sobre l'abolició de la monarquia, com ho fan els bascos i els catalans. L'Ajuntament de Barcelona ha decidit canviar el nom de l'Avinguda Borbó. La generació de menys de 30 anys rebutja a les enquestes la monarquia". El periodista està assabentat de tot: des que el rei deixi de tenir immunitat a que Ada Colau canviï el nomenclàtor i l'Avinguda Borbó passi a dir-se Avinguda d'Els Quinze, pels 15 cèntims que valia el tramvia que hi passava.

avinguda Borbó Barcelona ACN

ACN

El lector alemany no familiaritzat amb els Borbons se sorprendrà del repàs implacable a tots els últims escàndols: infidelitats de Joan Carles, les comissions per mediar en l'AVE a La Meca, presó d'Urdangarin, Letícia "la tensa"... fins el punt que l'autor qualifica el paper heroic del rei emèrit el 23-F de "llegenda". Sobre Catalunya i el 3-O escriu "La implicació de Felip VI en el conflicte de Catalunya també va ser contraproduent: el va agreujar encara més amb un discurs imprudent". 

rei felip constitucio GTRES

GTRES

El final és devastador: "Franco va posar Joan Carles de nou rei. El referèndum sobre la Constitució de 1978, redactada en gran part pels seguidors de Franco, no va deixar cap alternativa als electors: si volien la democràcia, havien d'acceptar el rei Joan Carles. Si Felip apareix ara com a "defensor de la constitució" és perquè defensa sobretot el seu treball i la seva vida de luxe". A Madrid ja deuen buscar aquest corresponsal per retirar-li les acreditacions.