Gairebé tothom es pensa que la paraula més llarga en castellà és esternocleidomastoideo. Però no és així. Es tracta d'un terme relacionat amb el camp de la medicina, concretament, electroencefalografista, és a dir, la persona especialitzada en aquesta àrea de coneixement, mitjançant una tècnica que permet enregistrar l'activitat elèctrica del cervell mitjançant uns elèctrodes. De fet, es tracta de la paraula més llarga registrada a la Reial Acadèmia Espanyola, la RAE, mentre que la més utilitzada per les persones és hipopotomonstrosesquipedaliofobia. De paraules llargues n'han parlat al programa Hoy por hoy de l'Àngels Barceló a la Cadena SER.

Àngels Barceló Cadena SER
Àngels Barceló / Cadena SER

Concretament, de cognoms. El de la locutora catalana, Barceló, d'origen català, no és molt llarg, que diguem. Set lletres. Però de cognoms llargs han parlat al programa matinal de l'emissora. Fins ara, la palma se l'enduien alguns cognoms bascos. Noms de més de vint lletres, en euskera, com Garrogerrikaetxebarria, que té 22 lletres; Etxebarrietaaltaleorraga, amb 24; o Pagatzaurtunduagoienengoa, que en té 25. Pel que fa a aquest últim, és un cognom que no figura al registre de l'INE, però que està registrat a Euskaltzaindia, la institució acadèmica que vetlla per l'euskera ("pero más allá de los que hayan existido, para llevarse la medalla de oro es importante que todavía esté en el registro y que haya persona empadronadas en algún lugar de España con ese apellido", diuen a Lecturas). Molts d'aquests noms figuren en padrons municipals, i ara s'ha sabut un cognom de traca, de 24 lletres, que seria el nom més llarg registrat. 

Àngels Barceló Antena 3
Àngels Barceló Antena 3

Ha estat el diari 'Última Hora' de Mallorca que explica una curiositat d'una zona de l'illa. Quina? Que al 'Carrer de les Acàcies', a Sa Coma, dins del municipi de Sant Llorenç des Cardessar, està registrat el cognom més llarg d'Espanya. Es tracta d'un cognom d'origen centreeuropeu, alemany, que probablement sigui igual de complicat per algú d'aquí lletrejar-lo com escriure'l sense cometre cap errada o deixar-nos alguna lletra. Vaja, que si encara durés El gran dictat del gran Òscar Dalmau a TV3, seria una paraula premium impossible de dir correctament. Quina?: Ottovordemgentschenfelde. Barceló, al seu programa de ràdio, ha connectat amb 'Radio Mallorca' en desconnexió local per descobrir històries de diferents punts d'Espanya, i després Barceló deia que "no parece muy español",  fent broma després al programa sobre que no es tracta de cap contrasenya o clau per accedir a alguna xarxa Wi-Fi.

Àngels Barceló, Cadena SER
Àngels Barceló, Cadena SER

Segons l'esmentat mitjà, la persona que té aquest cognom continua rebent correspondència, segons els seus veïns, i hi ha qui parla d'un arquitecte alemany. Fins fa un temps hi havia dos més Ottovordemgentschenfelde, "tres empadronados con ese dato en su carnet de identidad, pero solo uno seguiría figurando en la isla, ya que otro de ellos habría fallecido y el tercero habría regresado a su país natal"

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!