Aquest divendres 13 de març, si algú ha sintonitzat El món a RAC1, haurà escoltat com les intervencions de Joan Lluís Garcia, el número 2 de Jordi Basté, sonaven 'diferent'. Perquè el periodista deia les notícies des de casa: "El Juanlu està a casa, amb una criatura que es despertarà d'aquí a poc". "Esperem que no. Seria moment diàling. Aquí tapat amb una manta perquè no ressoni més del compte", diu el confinat. "Teletreball i dividir-nos perquè en aquests moments de dubtes, angoixes, pors, neguits, la companyia de la ràdio és sempre prioritària i cal garantir que l'antena estigui sempre coberta. Estem junts, estant separats", diu Basté.

baste garcia

Joan Lluís Garcia i Jordi Basté (RAC1)

És la primera de les mesures que han aplicat a la ràdio líder de Catalunya per fer front al coronavirus. "La companyia de la ràdio és sempre prioritària". I és cert. Segons ha pogut saber En Blau, la direcció de l'empresa ha emès un comunicat entre els seus treballadors on els hi han fet saber les mesures de xoc que s'implementen a partir d'avui. Unes mesures que es prenen "per garantir la salut de les persones, però també la programació de la ràdio. I en aquest ordre". Parar cura i prevenir tot el que calgui, però amb la ferma voluntat que la ràdio continuï amb la seva raó de ser. Garcia no és l'únic a qui han enviat a casa. La meitat dels presentadors de l'emissora també es prepara per quinze dies de confinament. 

marta caila

Marta Cailà (RAC1)

saperas

Roger Saperas (RAC1)

rocamora

Xavi Rocamora (RAC1)

Des de ja, els números 2 dels pals de paller, els presentadors suplents, són a casa. Si els titulars cauen, així asseguraran que la ràdio no s'aturi. D'aquesta manera, Marta Cailà, substituta de Marc Serra, substitut al seu torn, de Toni Clapés, al Versió RAC1, també farà teletreball. Exactament el mateix que Xavi Rocamora, que agafaria les regnes del Primer toc si Roger Saperas contrau el virus. En el cas d'Agnès Marqués i el No ho sé, la seva baixa es supliria amb Pep Tormos o els companys d'informatius. I encara hi hauria una tercera línia d'emergència prevista: Joan Maria Pou i Jofre Llombart, també es quedaran a casa a fer teletreball.

pou

@esportsrac1

baste jofre

@jordibaste

El primer, sense partits del Barça que narrar durant uns dies. El segon, el subdirector de l'emissora. Podríem dir que són els dos comodins que es guarda la casa per si es donés la situació que tant els números 1 com els números 2 de cada programa es contagien amb el COVID-19. Si, donats el cas, tant Basté com Garcia l'agafen, Llombart faria el que moltes vegades ja va fer quan era el segon d'El món a RAC1. O si Saperas i Rocamora agafen coronavirus, allà estaria Pou.

rac1

RAC1

No és l'única mesura que han pres. Tothom que pugui treballarà des de casa. Per exemple, els col·laboradors, tot i que continuaran venint si la solució és entrar per telèfon, la menys desitjada. Els que no tinguin més remei, faran els respectius guions de les seccions des de casa, vindran a exposar el contingut i tornaran a marxar... I amb distància pertinent. Perquè a l'estudi principal, seuran davant dels micròfons de manera alternativa. Si el coronavirus s'acarnissés en els treballadors de l'emissora, des de RAC1 ens diuen que estan treballant en un escenari més bèstia, per si de cas, però sempre amb l'objectiu de mantenir la programació. Si els Buggles cantaven que el Video killed the radio star, el Coronavirus won't kill the radio star. Com a mínim, a RAC1.