L'escriptor Mario Vargas Llosa ha deixat de ser el president emèrit del PEN Club. La societat d'escriptors consagrada a la defensa de la llibertat d'expressió està 'desolada'. No dormen a les nits. Què feia algú com l'escriptor peruà al PEN Club, és un misteri. Perquè sentint-lo parlar, sembla més propi del Le Pen Club. Descarrega els seus comentaris plens de visceralitat cap al procés a la mínima que pot. L'autor de La verdad de las mentiras, però, menteix més que parla.

vargas llosa casado convencio pp efe

Efe

L'associació en qüestió ha difós un comunicat exigint l'alliberament "immediat" dels presos. I la parella d'Isabel Preysler ha corregut ràpid a escriure una carta a la presidenta del PEN Club, en protesta pel comunicat "ple de mentides i calúmnies que el PEN va difondre en relació amb l'intent de cop d'estat dels independentistes catalans del 6 i 7 de setembre i l'1 d'octubre del 2017". Per Vargas és una 'Llosa' haver de suportar els indepes, i per a ell, la llibertat d'expressió del club s'hauria de centrar només en el que ell expressi.

quim monzo - efe

Efe

Un altre escriptor li ha llegit la cartilla. Quim Monzó. L'autor de Mil cretins, potser pensarà fer una reedició de la seva obra canviant el títol: Mil i un cretins, amb nom i cognoms per aquest personatge extra. Monzó ha retratat el seu 'col·lega' amb un tuit que remet a un article sobre Vargas Llosa al diari equatorià 'El Universo': "llegint-lo s'entenen moltes coses sobre l'individu en qüestió".

És un text del novembre del 2003 que recull algunes barbaritats que va dir sobre el moviment indígena a l'Amèrica Llatina. Vargas Llosa s'omple la boca criticant el racisme i el supremacisme que segons ell caracteritzen el nacionalisme català. Doncs El Universo li recorda que el peruà "dijo que había que combatir al movimiento indígena porque crea desorden social y constituye un peligro democrático. El escritor también dijo que el indigenismo es contrario al desarrollo y lo comparó con el nazismo y el fascismo. Es él quien está pensando en el siglo anterior y cree que los indígenas tenemos que continuar marginados"

borrell vargas llosa ACN

ACN

No es queda aquí la cosa: "el movimiento indígena apela a los más bajos instintos, como la desconfianza hacia el distinto", va dir qui va ser candidat a la presidència del seu país amb tripartit de dretes Frente Democrático. Ni indepes, ni indígenes. Sembla que a Vargas Llosa se li indigesta tot el que comenci per "in". Menys mal que "imbecilitat" comença per "im".