Aquest dimecres 28 d'octubre a les cinc de la tarda es fallen els Premis Ondas 2020. Una edició atípica, marcada evidentment per la pandèmia. Creats el 1954 i entregats anualment per Prisa, a través de Ràdio Barcelona, de la Cadena Ser, diferents professionals de la ràdio, la televisió o la publicitat són reconeguts amb el famós cavall Pegaso. Enguany s'han presentat 490 candidatures de 20 països de tot el món i aviat sortirem de dubtes sobre qui s'emporta l'estatueta de bronze a casa. Queda poc, doncs, per saber la identitat dels nous guardonats i comprovar quants, entre aquests, són catalans. El que sí és clar és que la nòmina d'independentistes premiats sembla que continuarà sense engreixar-se, per poc habitual.

ondas evole

Jordi Évole, Premi Ondas 2019 al Millor Programa d'Actualitat en TV per 'Salvados' (Foto: Premis Ondas)

Si mirem enrere, podríem establir que des que al Parlament de Catalunya es va demanar el 2012, sota el govern d'Artur Mas a la Generalitat, poder celebrar un referèndum d'autodeterminació a Cataluña, aquell seria el punt de partida de facto del procés. Des de l'edició d'aquell any, nombrosos professionals catalans han guanyat l'Ondas. Pocs, però, de marcada tendència sobiranista. Si repassem, per anys, qui va guanyar aquest guardó, observarem, per exemple, que aquell 2012, quatre dies després de celebrar-se les eleccions autonòmiques a Catalunya, van repartir-se Ondas a Jordi Hurtado (millor presentador per Saber y ganar), o l'Arucitys d'Alfons Arús (millor programa emès per cadenes no nacionals). Un any després, molts més catalans van sucar: Évole i Salvados (millor cobertura especial o informativa), la sèrie Polseres vermelles (millor ficció nacional), Michelle Jenner (millor actriu per Isabel), la galaico-catalana Júlia Otero (trajectòria professional) o els Òscars, guanyadors del millor programa de ràdio per La Competència, i probablement, especialment pel que fa a Òscar Andreu, el més explícit a xarxes dels darrers guanyadors a l'hora d'atonyinar les voluntats repressores cap a Catalunya per part de les Espanyes.

ondas dalmau

Òscar Dalmau parla en rebre l'Ondas 2013 a Millor Programa de Ràdio per 'La Competència' (Foto: Premis Ondas)

De fet, Dalmau i Andreu van estar MERAVELLOSOS quan van deixar constància, davant tot el públic, del seu talent i el seu sarcasme a l'hora de recollir el premi. Diu Òscar Dalmau; "Vamos a intentar expresarnos en lengua castellana, pero después de toda una vida escolar de inmersión lingüística en catalán, comprenderán que no nos será fácil". La càmera enfoca Évole, que riu, i la platea esclata en aplaudiments. Intervé Andreu, exagerant i parlant molt a poc a poc: "De hecho, todo esto lo es-ta-mos le-yen-do. Es una transcripción fonética. No sabemos muy bien lo que estamos diciendo". Sublim.

Any 2014. Alguna pregunta més? guanya el premi a millor programa emès per cadenes no nacionals. També el reben el periodista de la Ser Josep Mª Martí i Martí (premi especial del jurat) o Toni Clapés a la trajectòria professional en ràdio. En música, en la mateixa categoria, el guanyador va ser Joan Manuel Serrat.

ondas clapes

Toni Clapés, Premi Ondas 2014 a la trajectòria professional en ràdio (Foto: Premis Ondas)

Un any després, absència de catalans. I el 2016, pugen a l'escenari Mònica López com a millor presentadora, el locutor i humorista radiofònic Juan Carlos Ortega (premi a la trajectòria), Tony Aguilar (millor presentador de ràdio pels 50 anys de Los 40 principales) o Quim Masferrer i el seu El foraster, que es va endur el guardó a millor programa emès per emissores o cadenes no nacionals, i que esdevé l'altre gran nom independentista de la llista. 

ondas el foraster

'El foraster', Premi Ondas 2016 al Millor Programa emès per emissores o cadenes No Nacionals (Foto: Premis Ondas)

De fet, encara es recorden els seus agraïments en recollir l'estatueta: "Muchísimas gracias al jurado de los Premios Ondas por habernos votado, porque es votando que se deciden las cosas... Y nada más, el jurado nos ha votado a nosotros y acatamos el resultado", va dir, rebent uns sonors aplaudiments i xiulets de suport. Pots veure-ho a partir del minut 3':

L'edició del 2017 va arribar 17 dies després de les lamentables imatges que van donar la volta al món, amb la repressió policial als carrers de Catalunya durant aquell fatídic 1 d'octubre. Una edició on casualment, hi va haver més premiats catalans que mai. Àngels Barceló (millor presentadora de ràdio per Hora 25), Josep Cuní (millor presentador de TV per 8 al dia), Susanna Griso (millor presentadora per Espejo público) o Josep Mª Pou (millor intèrpret de sèrie emesa per emissores o cadenes no nacionals, per Nit i dia). 

ondas cuní

Josep Cuní, Premi Ondas Millor Presentador de TV per '8 al dia' (Foto: Premis Ondas)

Les dues darreres edicions han comportat que s'hagin endut l'estatueta a casa Jordi Basté (millor presentador de ràdio per El món a RAC1), Sandra Sabatés (millor presentadora de TV per El Intermedio), l'actor Oriol Pla (millor intèrpret de ficció masculí nacional per la sèrie El día de mañana), i Manolo García (premi nacional de música a la trajectòria) el 2018, i el passat, just fa un any, Andreu Buenafuente i Berto Romero (Ondas a la millor idea radiofònica per Nadie sabe nada), el Salvados (millor programa d'actualitat en TV) o Rosalía (premi al fenomen musical de l'any). 

ondas buenafuente i berto

Andreu Buenafuente i Berto Romero, Premi Ondas a la Millor Idea Radiofònica per 'Nadie sabe nada' (Foto: Premis Ondas)

Veurem què passa enguany.