Karlos Arguiñano no es pot entendre sense Luisi Amestoy, la seva dona amb la qual ha aixecat el restaurant de Zarautz que l'ha fet famós fins a ser el gran cuiner de la TV, superant tota la resta per estima, carisma i longevitat. Arguiñano és líder cada dia a Antena 3 com Marc Ribas ho és a TV3 a una altra hora. Són programes diferents, estils diferents per una recepta ben explicada. Luis Amestoy no és famosa però també ha aixecat una altra gran cosa: la família. El matrimoni tenen set fills, sense ser ultrareligiosos. Eren altres èpoques en què encara era habitual anar tenint fills com una alegria sense pensar en el cost. Aquest diumenge en una entrevista a Lecturas, Arguiñano actualitza el número d'Arguiñanos, entre fills i nets. Ja no són tretze nets, Ha arribat l'últim: ¿Es fácil juntar a siete hijos y doce nietos?. Arguiñano rectifica: "Ya son 14. Por suerte, todos mis hijos y nietos viven en Zarautz ¡tengo mucha suerte! Y cuando hay comida rica, no es difícil [risas]. Cualquier domingo nos solemos juntar unos veinte". Unos veinte vol dir 23: els set fills, els catorze nets i el patriarca i la matriarca, Karlos i Luisi. L'aita i l'ama, en euskera.
Els nets Arguiñano són petits però els fills Arguiñano són tots coneguts, no per la tele on només surt un, sinó per les seves professions. Els noms sonen del tot bascos: Eneko, María, Zigor, Txarly, Martín, Joseba i Amaia. Els set fills tenen de mitjana dos fills per barba: catorze nets. Pel que fa als noms dels nets, com a Catalunya a Euskadi s'està imposant la tradició de noms monosil·làbics a les criatures. Arguiñano ho explicava amb la seva gràcia habitual quan li van preguntar a El hormiguero pels nets: "Lo que más me está costando son los nombres y además les ponen nombres de ríos africanos". Quan a Antena 3 el van desafiar a recordar els noms es va quedar en onze. Són Uxue, Bittor (Víctor en euskera), Anne, Kemen (en euskera vol dir valor, força), Maia, Manex (variant de Joan a Euskadi), Iua, Kaia, Aimar (vol dir casa forta al País Basc), Lore, Pam i va rematar "y otros tres chavales". Hilarant. Els nets són petits però als fills Arguiñano els posem cara. Joseba, el reboster, que es dedica també a fer TV abans a un programa de cuina a Euskal Telebista i ara compartint protagonisme amb el seu pare a Antena 3. Joseba té obradors on fa rebosteria, elabora pastissos, brioixos i postres dolços. És el que més s'assembla al seu pare, per desimboltura al davant dels fogons i de les càmeres, i pel seu físic. Karlos pare i Joseba són molt semblants:
Ara venen altres com Eneko, és el primogènit i és el cap de sala del restaurant familiar. A la foto de germans és el calb. Té 49 anys. Després ve Zigor, que fa de cap de cuina al mateix establiment. És doncs el successor directe del seu pare, el que cuina al restaurant familiar, malgrat no volia ser cuiner, veient el sacrifici del seu pare. A una entrevista va confessar "Estudié mecánico naval, probé lo que era trabajar en la mar y me fui a un petrolero. Sabía que cocinar era duro, que no iba a poder disfrutar mi tiempo libre con mis amigos o hacer surf que practicaba en campeonatos, aunque me gustaba cocinar". I va acabar als fogons. Li agrada caçar bolets.
El quart fill és Martín, el responsable de la part administrativa dels negocis familiars. Martín és el successor de la mare al capdavant del personal de l'hotel, el bar, el restaurant: "patrón y guía de nuestro equipo de trabajo, gestiona diariamente la marcha del hotel y el restaurante, cuidando del barco" segons explica el web de l'establiment. El cinquè fill noi és Karlos, conegut familiarment com a Txarli, l'únic que no es dedica al negoci familiar, l'ovella negra. És director de fotografia de pel·lícules com Maixabel d'Iciar Bollaín. Va confessar que "Me gusta guisar. Aprendí mucho con mi padre. De hecho, en casa de mis aitas, cuando celebramos algo, quizá sea el que más cocine. Para la familia cocina mi padre y como segundo de a bordo suelo estar yo".
I en minoria, les filles. Amaia, la viticultora que tampoc volia saber res de cuinar i va estudiar enginyeria per treballar al món del motociclisme, on el pare va invertir. Ha acabat sent la responsable del celler i les vinyes Arguiñano. Va estudiar Direcció d'empreses Vitivinícoles a La Rioja. I María, que és l'única filla no biològica de Karlos i Luisi. Als anys 90 l'èxit del xef a TVE el va fer marxar quatre anys a l'Argentina a fer programes. La noia era l'assistenta de la casa on vivia el cuiner basc a Buenos Aires. Maria va aprendre cuina i va acabar a Euskadi estudiant per xef i exercint de mà dreta del cap de cuina, el seu germà Zigor. "Ellos son mi familia, son mis padres adoptivos, mis hermanos, trabajamos de igual a igual. ¿Donde podría estar mejor?".
Vint-i-tres Arguiñano Amestoy. Una gran família basca.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!