"El que passa aquí els dilluns és el que passa a qualsevol reunió de govern per qualsevol qüestió complicada. Vosaltres teniu molt més en comú que en contra. Bé, vosaltres dos potser no...". Aquestes paraules les ha dit el diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en la seva visita aquest dilluns a El món a RAC1. I el "vosaltres dos, potser no", anava dirigit, amb ironia, respecte i afecte cap a Xavier Sardà i Pilar Rahola. Després de la carta d'Oriol Junqueras a la militància del seu partit, Rufián ha anat al tallat party de can Basté, on hi havia els tertulians habituals, amb Antonio Baños i Màrius Carol a banda dels esmentats. 

gabriel rufian conferencia nacional ERC hospitalet 2018 - Carles Palacio

Carles Palacio

Les floretes que ha llençat el polític pel que es viu i es diu els dilluns a RAC1 no podien ser més encertades. Rahola i Sardà se les tenen perquè els dos són vehements i diuen el que pensen. S'estimen i complementen a la perfecció, cadascun als antípodes del que pensa l'altre. De vegades a crits, de vegades més pausadament, però sempre disposats a que els oients comencin la setmana espavilant-se de cop. I avui no ha estat una excepció. Però no ha estat amb la presència de Rufián que se les han tingut. A ell, això sí, Rahola li ha reconegut que la carta és molt desafortunada perquè posa damunt la taula "una cursa repugnant i inacceptable de posar-nos medalletes en un país que ha patit molt". A més, lamenta "els dos dards que hi ha a la carta molt feridors contra Quim Torra" sobre discursos excloents. Rufián ha disculpat Junqueras de qualsevol intenció com la que hi veu Rahola i ha dit que mai dirà res negatiu contra Torra. Han estat moments d'anàlisi pausat, intens i profund. Molt més abraonada ha estat la conversa prèvia amb un altre protagonista damunt la taula, el president del Reial Madrid, Florentino Pérez.

Julen Lopetegui presentació Reial Madrid Florentino Pérez   EFE

Efe

El fracàs d'Espanya al Mundial, aprofitat per la caverna unionista per assenyalar Piqué, ha estat analitzat a la tertúlia després que Jordi Basté es preguntés per què Pérez sempre queda impol·lut i una part molt gran del periodisme el deixa exempt de responsabilitats en el desastre de la Roja, en fitxar el seu seleccionador només uns dies abans que comencés el Mundial, desestabilitzant així el vestidor. S'hi afegia Rahola en indicar que estava clar "el florentinisme rotund d'una manera oligàrquica de repartir-se el poder de l'estat". I abans que hi entrés Sardà, qui se les ha tingut amb ella ha estat Màrius Carol: "si comencem així acabarem malament perquè aquí també hi ha famílies que s'han repartit el pastís, eh?".

sarda rahola carol rac1

RAC1

Rebat l'escriptora: "Ja comencem, aneu fent... A la que fem una crítica a 'nosequé' ens hem d'obrir les vestidures i hem de dir que Catalunya és horrorosa. Amb la diferència que tenir estat o no tenir-lo es diferent. Jo anava més enllà de la democràcia". Respon Carol: "és que sembla que això és el país de les meravelles", en referència al que passa a Catalunya. Rahola, visiblement molesta: "He dit res de meravelles, jo?? Jo he arribat i he dit 'bon dia, Catalunya està molt bé, és una meravella, aquí no passa res i Florentino és molt dolent?? Oi que no? Dic que Florentino és el llest de la classe. Si l'estat es tan merda per pagar-li pel llac del Castor, el problema no el té ell".

florentino perez gtres

GTRES

Basté pregunta per què hi ha un vel de superprotecció amb el president del Madrid i Rahola assegura que "hi ha molts interessos, moltes famílies, molts noms propis..."... Apareix Sardà: "no foteu, a Florentino també se l'ha criticat: a Catalunya, de manera unànime. I a Espanya, alguns mitjans. Si ho haguéssim fet al Barça (fitxar el seleccionador espanyol dos dies abans del Mundial), la premsa catalana ho hauria trobat molt bé". El to i el rerefons de les seves paraules no han agradat Rahola, que ha tirat d'ironia: "és clar, és que a Catalunya no hi ha autocrítica, no hi ha mitjans de comunicació lliures, perquè aquí som un ramat de xais i TV3 la primera". 

rahola sarda2

Betevé

Basté intervé per preguntar si volen dir alguna cosa més i Sardà respon que "jo no vull dir una merda perquè ja l'ha dit la Pilar Rahola. Tu (a la Pilar) digues el que et sembli i no ens facis dir a nosaltres el que tu vols". "La merda la dius tu, jo he dit coses. Mai has dit res de TV3, tu?", li etziba Rahola. "Jo no he dit res de tot això, val, monada?". Pots escoltar el moment al següent àudio:

Com ha resumit just després Gabriel Rufián, "el futur de la política són coalicions complicades. Aquí, a Espanya, a tot arreu. Disfruto molt més parlant amb tu, Sardà, que parlant amb un dels meus". El futur de la política i el de la tertúlia dels dilluns amb el Basté. Coalicions complicades com les de Sardà i Rahola. I que durin. És clar que, brillant ha estat el comentari d'Antonio Baños a Rufián: "això ho dius perquè no has de venir cada dilluns...".