Les aigües a l'independentisme estan remogudes després que ERC hagi remogut el taulell polític i Pere Aragonès anunciés que aposten per governar en solitari i en minoria. Immediatament després, terratrèmol en la política catalana, amb retrets dels uns i els altres. Aquest diumenge, la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha criticat el gir de guió dels republicans i ha expressat a RAC1 la sorpresa i la frustració que els va provocar la proposta perquè creien que l'acord d'investidura estava a tocar. "Han tirat per terra més de 80 dies de feina".

rahola sol faqs

Pilar Rahola, Cris Puig i Sergi Sol, al FAQS / TV3

Hores abans, al Preguntes freqüents, Pilar Rahola i Sergi Sol van debatre la qüestió cara a cara. Les negociacions d'ERC i Junts en el punt de mira i debatudes àmpliament per dues persones que en saben molt dels dos partits. L'escriptora pren la paraula i avisa que després dels resultats a Madrid, la cosa anirà a pitjor: "No us equivoqueu, no siguem naïfs, el PSOE anirà a pitjor" i lamenta que "cal que l'independentisme tingui una estratègia de cara a Madrid, i no hi ha hagut manera, Sergi".

rahola portada faqs sol puig2

Pilar Rahola, Cris Puig i Sergi Sol, al FAQS / TV3

Rahola posa damunt la taula una qüestió gens gratuïta i fa una d'aquelles preguntes que sacsegen per la seva cruesa i alta dosi de realitat. Un dubte sobre en quina situació queda l'independentisme de cara a aquest Estat repressor. Un Estat que, "si no ho tinc mal entès, estáveu més o menys d'acord de donar un oxigen de dos anys a la famosa taula de diàleg". I llença una pregunta que fa mal, però que és absolutament necessària de verbalitzar en veu alta: "Després, què li demanareu a l'independentisme? Que estiguem 20 anys demanant oxigen a una taula fake de trileros mentre ens van reprimint econòmicament, a nivell ciutadà i van intentant destruir la moral del país?". De la seva banda, Sol responia amb una altra frase contundent: “Tenim la necessitat de sumar. I qui no sap sumar no sabrà mai multiplicar. Aquell que no és capaç d’afegir-se a acords amplis condemna qualsevol opció rupturista al fracàs".

Rahola tanca el debat demanant l'entesa de les dues formacions i amenaçant que si no, "ens fotrem mal tots", a banda de definir la decisió d'ERC de "tret al peu". Sol respon parlant de Lope de Vega i el gos que "ni menja ni deixa menjar". Rahola rebla el clau i remata: "Deixeu de menystenir Junts". Un debat necessari... Esperem que se'l facin no només ells dos al FAQS, sinó, especialment, els partits polítics implicats. De moment, no sembla que hagi estat reeixit.