Pilar Rahola ha demostrat amb escreix que és la tertuliana número 1 del país. Qualsevol programa de ràdio o televisió que compti amb ella ja surt amb avantatge respecte la competència. No hi ha ningú que li pugui fer ombra, ni per la seva preparació, ni per la seva cultura, ni, sobretot, per la manera tan personal i inimitable que té de fer arribar el seu missatge. Els que la segueixen, la veneren. I els que no, també se l'escolten amb atenció. L'escriptora, animal televisiu i radiofònic, ho és també literari. Li faltava, però, un paper de l'auca per abordar. I pel que ha demostrat, ja triguen en donar-li un programa. Fa uns anys, va presentar a Betevé "Vis a vis". Ara, però, acaba de presentar un programa de ràdio.

rahola btv

Betevé

De manera ocasional, però l'ha presentat. Això sí, el que no ha aconseguit durant anys i anys de tertúlia Jordi Basté, ho ha aconseguit el Dia Mundial de la Ràdio a RAC1 amb 'la ràdio cap per avall'. Aquesta és una jornada on l'emissora privada catalana acostuma a capgirar els seus programes, posant al capdavant diferents famosos, canviant presentadors i fent que els tertulians opinin en un programa que no és el seu. Així ho han fet els darrers anys i així ho estan fent aquest dilluns 11 de febrer. Enguany, la sacsejada ha consistit en posar els col·laboradors a presentar. A El món a RAC1, Jordi Basté només ha presentat fins les 9 del matí. A partir d'aquella hora, la tertúlia televisiva l'han conduït Tian Riba i Elisenda Pineda i l'esportiva l'expresident de l'RCD Espanyol Joan Collet.

tian riba rac1

@elmonarac1

I qui ha dirigit la tertúlia política? Ni més ni menys que Pilar Rahola. El tallat party dels dilluns comptava amb els habituals tertulians com Màrius Carol, Antonio Baños o Joan López-Alegre. Però per un dia, aquest últim no se les ha tingut tant com acostumen amb la seva oponent. I això que encara cuejava la mani de Colón. Perquè Pilar Rahola s'ha pres al peu de la lletra el seu paper i per un cop, no ha estat ella la que més ha parlat, repartint joc entre la resta de la taula.

rahola llibre - Roberto Lázaro

Roberto Lázaro

Només cedir-li el seu lloc Jordi Basté, els avui tertulians sotmesos al seu tempo exclamen: "Però si no callarà!", "Podrem parlar els altres?", "Això serà Veneçuela!". Ella mateixa responia divertida i amb modèstia i respecte per la cadira que ocupava provisionalment: "Ai, ai, ai, ai, ai, ai... Qui ha tingut la mala idea que el dia després de la punxada patriòtica aquesta de Colón jo no pugui opinar??? Quina por fot la teva cadira, osti. Us demano una mica d'indulgència". L'expectativa venia, especialment, pel paper que hi jugaria la seva némesis a RAC1, un Joan López-Alegre que li etzibava amb ironia: "Ets conscient que com a persona que ha de moderar, la teva credibilitat és moderada?". Però Rahola no perd pistonada, per molt que avui hagi passat d'opinadora a presentadora: "Imagina't si fossis tu, Joan".

"Jo, per fer veure que sóc creïble, li he de donar més temps al Joan que a cap altre", començava Rahola. I la veritat és que fins i tot, en algun moment, s'ha sentit com ella mateixa, després d'un comentari de l'historiador, li preguntava: "Perdona Joan, has acabat?". Pere Mas se'n feia creus: "Caram, quina cordialitat! Què ha passat aquí?". "Estic intentant matar la Rahola que porto dins, cosa que no és fàcil. La bèstia va aguantant, i per això em surten les floretes", responia ella, que també, però, ha reconegut en algun moment que "m'està sagnant la llengua de tant mossegar-me-la". O quan diu: "Mai hagués imaginat que jo li donaria la paraula a Joan López Alegre" i el seu oponent recull el guant dient-li: "Això que acabes de dir m'ho posaré de sintonia al mòbil".

rahola lopez alegre

RAC1

"Tot i ser molt combativa, avui ha guanyat la Rahola professional", deia Ramon Bartolí, encarregat de fer avui l'habitual 'Ull de poll' analitzant la tertúlia. Ho deia ell i ho deien els oients:

"Jo la veig amb millors ulls del que us podeu imaginar", ha tancat López Alegre amb una declaració final a la que només li faltaven els violins sonant. Després d'hora i mitja, l'experiment ha estat rebut amb molt bons braços per l'audiència, però ha servit alhora per constatar dues coses: una: ja triguen en donar-li un programa a RAC1 a la Pilar. Dues: que tot i el seu talent i la mesura que ha demostrat avui, frisem perquè sigui dilluns vinent i tornem a sentir la Rahola tenint-se-les amb Joan López Alegre sense que hi hagi torns de paraula pel mig.