Pilar Rahola comença el seu vídeo d'aquest dimarts a Paraula de Rahola deixant constància que "coneixem molt bé les misèries que ens han dut fins aquí. Al capdavall, quan es forma una coalició de govern que ha de representar una majoria parlamentària, que té la sensibilitat que tenia, que era una majoria independentista molt rotunda i molt clara, i al cap d'un any i mig, aquesta coalició que havia d'assumir el mandat de les urnes es trenca per totes bandes, i a més a més, durant aquest any i mig és evident que no ha avançat cap procés independentista, sinó ans el contrari, ha consolidat de la pitjor manera una concepció autonomista de baix sostre de les institucions catalanes i de la Generalitat especialment, després de tot això, arribem a aquest punt". Quin punt? Un "en el qual tenim un 'nou Govern', 'nous consellers', titulars molt lluminosos... la foto". Però què en pensa Pilar Rahola d'aquest nou Govern?: "Personalment crec que parteix i es consolida en tres grans vergonyes". I les va desgranant una a una.

Nou Govern de la Generalitat, Montse Giralt
Nou Govern de la Generalitat / Foto: Montse Giralt

La primera, segons l'escriptora, "és evident: aquest Govern no havia d'existir. A qualsevol país democràtic, quan un president de govern no ha guanyat les eleccions (recordin, les va guanyar el PSC), per tant, no té la majoria del vot, però tampoc reté el vot polític, el que sorgeix dels pactes... però el president Aragonès, ni té la legitimitat del vot electoral perquè no va quedar primer ni té ja el vot polític. En aquests moments, els 74 diputats que el van investir han desaparegut. El president Aragonès en aquests moments sens dubte és el president amb menys suport de la història de la Generalitat, de la història de Catalunya. Es manté al poder malgrat haver perdut totes les aliances. En qualsevol país democràtic, quan això passa, immediatament convoques eleccions". Una Rahola que per si no ha quedat prou clar, remarca que "mantenir-se en el poder és una indecència ètica, una vergonya democràtica". I li pregunta: "El president Aragonès, a qui representa ara? Què farà? 'Tintinejarà' dins del poder, agafant-se als vots que li rasquin per aquí i per allà, al PSC que li donarà una miqueta d'oxigen i els comunaires que aniran remenant la cua?... Però què caram és això??".

roda premsa pere aragonès nou govern Roser Gamonal
Pere Aragonès / Foto: Roser Gamonal

Per Pilar Rahola "la segona vergonya" en que es consolida aquest nou Govern "deriva de la primera: sotmetrà els interessos dels ciutadans de Catalunya als seus interessos personals i de partit, i se li en refot que vostè no tingui ni un govern estable, ni que tingui un govern fort, ni que tingui un govern amb suports amplis. Vostè fa de la precarietat una virtut política, però arrossega a tot el país en la seva precarietat, i aquesta és una monumental vergonya, a part d'una irresponsabilitat". Queda una "vergonya" que Pilar Rahola esmenta amb tot el sarcasme del món: "Posats a mirar la foto, no han tingut ni tan sols el prurit, la voluntat de fer alguna aclucada d'ulls, als milers de votants independentistes que els van portar al poder". I especifica: "Tots els fitxatges nous, els que no pertanyen a Esquerra, són de persones que han estat públicament i abruptament contraris, i han menyspreat, i han denostat, i han criticat i han atacat tant la gesta del primer d'octubre com la voluntat d'independència. Això ja és una indignitat". I li pregunta directament al president Aragonès si "està bufetejant-nos als ciutadans independentistes, posant Gemma Ubasart (a Justícia, Drets i Memòria) que va dir barbaritats de tots nosaltres?", i recorda aquella frase "'cal treballar l'odi a Artur Mas a la campanya'". O a Quim Nadal"que es va mostrar obertament contrari al procés independentista i va dir que era il·legítim? O a Carles Campuzano, que s'ha anat arrossegant durant 23 anys pels camins convergents i que després de dir que 'calia un sobiranisme raonable i no això que tenim', finalment acaba tenint la conselleria que sempre havia volgut tenir?... Cap d'ells favorable a que votéssim o al procés independentista. Tots ells crítics i denostant el primer d'octubre". En resum, "tot i que no li agradi sentir-ho", li diu a Aragonès, "és un govern il·legítim, irresponsable i que insulta l'independentisme... Ja s'ho faran, però sincerament, el millor que li pot passar a aquest país és que aquest govern duri molt poc i es retorni a la lògica democràtica":