Una de les persones que té el sa costum de dir a les coses com són, dir el que pensa i no callar-se'n ni una, només faltaria, és Pilar Rahola. L'escriptora no es mossega la llengua, mai ho ha fet ni mai no ho farà. Especialment, quan es tracta de posar a lloc més d'un patriota reaccionari de les espanyes o quan veu alguna imatge que li fa bullir la sang. Per quines vies? A través del seu canal de YouTube, Paraula de Rahola, a través dels seus articles als mitjans, ja sigui en els programes en els quals participa a la televisió o a través de les seves xarxes socials. Com ara.

Pilar Rahola Entrevista llibreria Ona - Sergi Alcazar
Pilar Rahola / Foto: Sergi Alcazar

Sovint, parlar de l'exèrcit espanyol i l'extrema dreta és parlar del mateix. Les relacions entre els dos grups són cada vegada més evidents, només cal repassar el que publicava aquest dissabte el Centre Internacional de Contraterrotisme, un 'think tank' holandès amb seu a la Haia, assegurant que Espanya té militars amb forts vincles amb l'extrema dreta. No se podía saber. L'estudi fa evident "el temor a la possible amenaça extremista originada en les forces armades". El text posa exemples com que "membres de la brigada paracaigudista espanyola BRIPAC van fer la salutació feixista mentre cantaven una cançó sobre la unitat militar espanyola que va lluitar amb el bàndol Nazi durant la Segona Guerra Mundial".

nazi saludo
Foto: Sergi Alcàzar

L'últim exemple que prova la teoria del ICCT s'ha fet públic aquesta mateixa setmana quan una companyia del Batalló d'Infanteria Protegida (BIP) 'Uad Ras' II / 31 va anar al Valle de los Caídos​ a rebre una benedicció de l'abat del temple, Santiago Cantera. El diari Público ha aconseguit unes imatges on es poden veure els membres de la companyia fent una genuflexió davant l'escalinata de la basílica del Valle de los Caídos, presentant les armes a l'abat i rebent una benedicció. “Que el senyor beneeixi i guardi sempre els que serveixen la pàtria sota aquesta banderola. Que el senyor miri benignament Espanya i li concedeixi la pau amb tots els pobles del món”, pronunciava el religiós. Paraules i imatges indignants, esgarrifoses. El diputat Jon Inarritu no donava crèdit:

TUIT Jon Inarritu ejército valle caídos
 

Pilar Rahola, ja acostumada a aquests gestos indecents, també s'ha fet ressò de manera impactant en veure la notícia justament en aquest diari. L'escriptora, en veure la imatge de la vergonya, ha plantejat una pregunta als seus seguidors en forma de quatre opcions. Quatre definicions, quatre possibilitats per definir aquest gest: "Pregunta: anar a cercar la benedicció d’un dictador, assassí de masses, en Què et converteix?". Ella mateixa ha donat una resposta en forma de 4, que probablement siguin vàlides totes elles: "1. En feixista 2. En idiota 3. En feixista i idiota 4. En patriota espanyol":

Allau de respostes. Per cert, saben quines van guanyant? L'opció número 3 seguida ben de prop per la 4. En canvi, el que perd és un país que veu aquestes imatges i no fa res. Al contrari, encara hi ha qui les aplaudeix. Lamentable.