El tallat party dels dilluns a can Basté no és apte per començar la setmana amb serenor i tranquil·litat. Probablement sigui la tertúlia d'El món a RAC1 on més volen els punyals de banda a banda de l'estudi, amb permís d'algun dijous amb Gonzalo Bernardos.

manifestació 15 A   Carles Puig de Castellbisbal

La tertúlia post manifestació demanant la llibertat dels presos polítics ha tingut els convidats habituals del primer dia de la setmana, amb tres enemics íntims que se les diuen i se les tornen a dir: Pilar Rahola, Xavier Sardà i Joan López Alegre.

Avui que Xavier Sardà feia 60 anys, què millor que regalar-se ell mateix una discussió amb Pilar Rahola, haurà pensat el periodista. No ha estat la primera ni serà la darrera.

Rahola vs. Sardà

Les picabaralles començaven en analitzar el nombre dels assistents ahir als carrers de Barcelona. Ball habitual de xifres que indignava l'escriptora: "Que es posin ulleres els de la Guàrdia Urbana, dir que només hi havia 350.000 persones... escolta, que tornin a l'escola a comptar. Que diguin que hi havia les mateixes persones a la manifestació unionista i a la mani d'ahir...", deia Rahola, per passar a fer un Cuní: "Prou, prou, prou".

xavier sarda

La Sexta

Sardà, gat vell, aprofita la vinentesa per posar-hi cullerada i irritar la seva companya: "Jo diré als oients el que jo crec"... Rahola saltava com una molla: "L'altre!! Tu has vist el tram? Te l'ensenyo? Per favor Xavier!!! Estem acostumats a que ens menteixin". Però el periodista feia servir un argument que pretenia descol·locar el personal: "La Guàrdia Urbana de Barcelona fa uns càlculs que no són desfavorables als sobiranistes". Però els comptes de la lletera Sardà no satisfeien Rahola: "Això no ho saps. És que no es seriós per ningú. Van ser centenars de milers de persones. I les televisions espanyoles ensenyant plano curt... patètic, una vergonya, que no menteixin", es queixava, en referència a la cobertura feta especialment per TVE. "Ep, doncs jo també ho dic, que no menteixin, però ningú", tancava Sardà.

rahola lopez alegre

RAC1

Segon round

Però la tensió només havia fet que començar. Joan López Alegre agafava el relleu de Sardà per treure de polleguera Pilar Rahola, fins i tot fent servir comentaris que fregaven el mal gust, si no és que el depassaven i tot. El polític i escriptor començava el seu discurs assegurant que "és evident el que està passant. En quin moment tornarem a ser normals des d'un punt de vista social?", es preguntava. "L'ambient no és el que hauria de ser. I políticament la resposta és senzilla: agafes un secador i dius, anem a posar un president de la Generalitat".

Una evidència que no la veia la seva partenaire de taula: "D'evident no en té res, Joan, ni és tan fàcil. Sí, anem a posar-nos de genolls i que Llarena decideixi qui governa el país. El que vosaltres voleu és que ens posem de genolls i governar vosaltres". La metàfora feta servir per Rahola ha il·luminat la imaginació de López Alegre, que tirant de sarcasme li ha etzibat: "tu sabràs en quina posició et vols posar, això ho deixo a la teva elecció personal". Pam...

pilar rahola  sergi alcazar

Sergi Alcázar

Rahola, incrèdula: "Perdoni?? Què vol dir amb això? Són ells els que ens posen de genolls. És normal que els drets polítics dels nostres representants estiguin absolutament vulnerats? No té res de normal, ni de democràtic, ni de just". Pots escoltar el moment clicant a aquest àudio.

Menys mal que la Pilar no ha volgut fer sang amb el desafortunat comentari de López Alegre. Haguessin saltat encara més espurnes a l'estudi de RAC1... I no precisament fruit de la passió.