Esquerra ha perdut les municipals, no només per la derrota a Barcelona, on ha passat de ser la primera a la quarta sinó perquè, a més a més, Xavier Trias ha guanyat les eleccions, i Junts era el seu principal oponent en l'independentisme. ERC ha tingut una derrota global a tot el país d'una manera rotunda, com admeten els seus dirigents. Esquerra Republicana haurà d'analitzar, entén Pilar Rahola, la famosa ampliació de la base, perquè també ha servit perquè el PSC guanyi a Catalunya gairebé arreu. Analitza Rahola a Youtube en un vídeo d'última hora, que el PSC és el partit que ha donat suport a la repressió, que l'ha avalada i que l'exercida. I tanmateix, en aquests moments sembla que governarà a tres de les capitals catalanes i a la quarta, a Barcelona, està intentant fer maniobres per poder governar. Vídeo:

Pilar Rahola: "Que Esquerra Republicana pensi molt seriosament què ha fet durant aquests anys. Ha ajudat a trencar l'independentisme. Ha canviat l'estratègia i l'ha virada brutalment. Ha canviat l'eix nacional per l'eix ideològic, les esquerres, progressisme, etcètera. I el que ha fet ha estat que molta gent s'ha decepcionat, moltes han anat a casa i molta no sabia ben bé què votar. I el PSC ha crescut. Per tant, si alguna cosa queda clara d'aquestes eleccions com a primera anàlisi és que Oriol Junqueres ha fracassat. La seva estratègia, que tant de dolor ha creat a l'independentisme no ha servit per a Esquerra Republicana. L'ha enfonsada. Els resultats són demolidors i hauran de pensar ara exactament què fan, com canvien d'estratègia, com viren, com cerquen noves unitats i aliances o com decideixen continuar pel precipici". Molt dura Rahola.

Oriol Junuqeras a la nit electoral EFE
Oriol Junuqeras a la nit electoral EFE

Rahola adverteix d'un possible moviment "Manuel Valls", de fer alcalde el segon i no el primer: "Perquè hi ha un risc. Seria realment inacceptable des d'una perspectiva independentista que Esquerra Republicana fos la crossa, perquè se li robés literalment l'alcaldia novament a Xavier Trias i se la donés a Collboni. La idea d'un tripartit a Barcelona en aquests moments crearia una ferida tan enorme en l'independentisme que faria mal a tot el moviment. Però Esquerra Republicana l'acabaria d'ensorrar. Que s'ho pensi molt, eh? Que s'ho pensi molt Esquerra Republicana si decideix trair d'aquesta manera els resultats de les eleccions a Barcelona i donar-li l'alcaldia, la quarta als socialistes. El partit, repeteixo que ha avalat la repressió, que l'ha ajudat a practicar i que ell mateix la practicada.".

Xavier Trias EFE
Xavier Trias EFE

Rahola celebra l'èxit de Trias i Junts: "Per altra banda, no cal dir que Junts revifa d'una manera seriosa. Té la taca de la derrota a Girona, que és important perquè és simbòlica i en aquest sentit algunes coses es deuen haver fet molt malament, però en qualsevol cas és cert que reforça, que supera el sot en el qual semblava estar, que capgira els resultats respecte a Esquerra Republicana i demostra que allà on hi ha hagut bona gestió, on hi ha voluntat de bona gestió, la suma entre l'independentisme i la bona gestió dona bons resultats. És el cas de Trias, és el cas de Granollers o de tants altres llocs. Els bons resultats de Figueres, importants, perquè són la superació de divisions anteriors, etcètera, etcètera. En conseqüència, i com a anàlisi primera d'uns resultats que caldrà analitzar molt i molt més respecte a Catalunya, ensulsiada d'Esquerra Republicana, error gravíssim d'estratègia, derrota política i moral d'Oriol Junqueras i un Junts que reforça perquè s'ha mantingut malgrat tot en la proa de l'independentisme i de la gestió. Bona gestió en la qual també ha fallat Esquerra Republicana". Paraula de Rahola, urgent, electoral, contundent.