Pilar Rahola posa l'accent aquest dimecres, al seu Paraula de Rahola, en "l'escàndol del 'Cas Pujol' i de la reflexió col·lectiva que hauríem de fer tots nosaltres. Perquè comença a ser hora que anem una mica amb cura quan hi ha una acusació d'assetjament respecte un home".

L'escriptora es fa ressò de la resolució recent d'un jutge de Barcelona, que ha resolt que "hi ha indicis" per jutjar per imputacions falses una de les dues dones que van fer públic que van patir assetjament sexual per part del llavors diputat i portaveu de Junts al Parlament Eduard Pujol.

eduard pujol GTRES

Eduard Pujol / GTRES

Després de les acusacions cap a ell, Pujol va haver de dimitir de diputat i Junts li va retirar la militància l’octubre del 2020, fins que se li va restablir l’estiu passat, en saber que les dones afectades no l’havien denunciat al jutjat. Pujol sí que va decidir presentar dues querelles contra les dones per "restablir el seu honor", segons fonts properes a l'ex càrrec públic.

En la resolució, avançada pel diari El País i difosa pel TSJC, s'indica que la dona, de la qual detalla que va mantenir relacions esporàdiques des d’agost del 2018 a gener del 2019 amb Pujol, “aprofitant la seva condició de diputat”, el febrer del 2019 “va iniciar accions de pressió, acovardiment i difamació contra ell”, a través de missatges que li dirigia per Whatsapp i publicacions a les xarxes socials perquè “Pujol no decidís acabar la relació personal entre ells”. 

eduard pujol mascareta gtres

Eduard Pujol / GTRES

Rahola exposa que "estem tan amoïnats, com ha de ser, per l'assetjament i el maltractament a la dona, que quan una dona obre la boca ja ens la creiem, fins i tot quan no hi ha proves ni denúncies policials i només hi ha una paraula. Per què la creiem tots i enviem a l'ostracisme a una persona acusada?", es pregunta la Pilar.

Segons el jutge, la dona li va enviar a Pujol "més de 3.400 missatges en que l'amenaçava i el difamava com a revenja o voluntat de fer-li mal polític o ves a saber què". Rahola es posa en la pell d'un Pujol "a qui a partir d'aquell moment l'assenyalem amb la lletra escarlata i ell inicia en solitud un autèntic calvari que implica un patiment familiar ingent i la destrucció de la seva carrera política".

rahola 19 gener

"Com hem arribat fins aquí?", es pregunta Rahola. "No pot ser que la lluita en favor de les dones impliqui una acció injusta contra els homes. Qualsevol líder polític pot ser vulnerable a una campanya de difamació, o qualsevol home que no sigui públic pot patir una situació terrorífica. Hem de ser molt curosos".

Rahola emplaça tothom "a fer una autocrítica col·lectiva. Tots ens vam apuntar a acusar-lo. I com era possible si tots el coneixíem? Com vam passar de pensar que era un treballador honest i gran tipus a un assetjador sexual? Qualsevol denúncia no val. Els homes no són culpables només per ser homes".

Eduard Pujol JxCat PArlament - David Zorrakino / Europa Press

Eduard Pujol / Europa Press

No acaben aquí les crítiques: "Faig també una crítica a JuntsXCat. Van mirar de restituir el seu honor i l'honorabilitat. Ho va dir Jordi Sánchez el juny del 2021... i què han fet des d'aleshores? Líders de JuntsXCat es van apuntar els primers i les primeres a assenyalar-lo amb el dit"

 "Fem autocrítica entre tots i ajudem a restituir l'honorabilitat d'Eduard Pujol. Que la justícia faci el que ha de fer amb els que l'han difamat i des d'aquí, disculpes per si alguna vegada vaig deixar de creure't i la voluntat que no torni a passar".