A l'Obrim fil de Xavier Sardà han parlat de la família. De la que creem cadascú de nosaltres i de la que ve de sèrie, la que ens toca i la que ens toca de retruc quan tenim parella. Però a banda de famílies, que també, del que s'ha parlat en l'excel·lent debat dels dijous a TVE és de relacions, si més no, curioses. Com la de la Galu i l'Abel.

indepe y vox obrim fil

L'Abel i la Galu. Ell, indepe, ella, de Vox / TVE

Sovint s'ha dit que els extrems s'atrauen, que els pols oposats lliguen com l'ou i l'oli a l'hora de fer una bona maionesa. Però la salsa que n'ha sortit d'aquesta parella és difícil d'empassar, així de primeres. Però ells ho porten la mar de bé, i prou que ho van demostrar al programa de Sardà. La particularitat d'aquests convidats rau en les seves inquietuds polítiques: ell és votant de Junts i el seu país és Catalunya, i ella és espanyola seguidora de Vox. Un indepe de socarrel, que ha estudiat en una escola laica, i una estudiant d'escola religiosa que combrega amb tot el que pregonen els del partit ultra. Una combinació difícil de pair, no per a ells.

indepe y vox obrim fil2

L'Abel i la Galu. Ell, indepe, ella, de Vox / TVE

Es coneixen des que són nens, des de 1992, i no han tingut cap problema en viure el seu amor tot i estar situats als antípodes de l'estrat polític. Com a parella no han tingut mai cap problema, però, evidentment, i després de tants anys, com tothom, han tingut les seves discussions i els seus moments crítics. Sempre, quan hi ha hagut damunt la taula alguna cosa relacionada amb el que els separa ideològicament. Per això no miren sovint les notícies, per no enganxar-se els dits quan un digui blanc i l'altre negre. Però, és clar, ser indepe i ser de Vox ha fet que de vegades, les coses hagin esclatat pels aires. Com el 17 d'octubre del 2017.

indepe i vox

L'Abel i la Galu. Ell, indepe, ella, de Vox / TVE

"Era evident que aquell dia alguna cosa passaria", diuen. Al país, per descomptat. Però també en el seu petit món de dos. Anaven tots dos en un cotxe i van discutir pel que passava. Ella va agafar el cotxe i el va deixar a ell al mig de la carretera de l'Arrabassada de Barcelona, amb el gos, i sense claus de casa. Boris Izaguirre, un dels convidats, al·lucina: "¿Lo echó del coche?". I Laura Fa, una altra tertuliana, meravellosa com sempre: "Bueno, siendo de Vox, aún suerte que no le echó del país"

laura fa obrim

Laura Fa / TVE

Va haver-hi reconciliació? "I tant", diu l'Abel. La Galu, però, li retreu que "a sobre, després d'arribar de casa dels meus pares, pretenia que li portés un tupper de fabada de la meva mare"... Aquell dia no hi va haver fabada, i després, tampoc és que hagin petat gaire seques. Simplement, eviten la confrontació política. No discuteixen, no veuen notícies susceptibles de conflicte... Com diu Fa, "esteu tot el dia estimant-vos". I s'obre un filó. Sardà i Víctor Amela verbalitzen el que tothom pensa, però ningú havia preguntat encara: i al llit, què? "Deixeu que responguin: a l'hora d'anar a dormir, qui és dominant?", pregunta Sardà. 

sarda2

Xavier Sardà / TVE

Respon ella: "Els homes ja sabeu com sou, les dones som més calmades. Si fos per ell, no tinc escapatòria, però s'han de fer coses a casa. A vegades dius: 'el techo está muy sucio', i ell: 'tía, estamos a otra cosa'". Un indepe i una de Vox, enamorats? La prova fefaent. L'únic moment del programa on ha volat algun punyal entre ells? Quan la Galu parla del sogre, "ell és d'aquells independentistes radicals, radicals...", i la talla l'Abel: "perdona, eh? M'està dient una persona de Vox que sóc radical?"... La majoria veuria del tot incompatible una diferència com aquesta. En el seu cas, res que no es pugui resoldre netejant el sostre.