Final de cicle o final d'una etapa. Allò de "tanto monta, monta tanto". Com prefereixin dir-li... El cert és que Mediaset Italia ha fulminat Paolo Vasile com a CEO i conseller delegat de Mediaset España. El capitost italià va arribar a fer de Telecinco una mina d'or en els seus inicis, especialment en la seva època més daurada, amb l'annexió de Cuatro al conglomerat i amb el 'boom' del seu format estrella 'Sálvame', que va portar a la cadena a que tot pivotés entorn de la premsa rosa.

Paolo vasile EFE
Paolo Vasile EFE

Vasile se'n va per la porta gran, com un guanyador. Ell va ser l'encarregat d'aixecar des de zero Mediaset i convertir Telecinco en la cadena més vista a Espanya en els últims 22 anys de manera consecutiva. Una dada que, gairebé amb tota probabilitat, no es repetirà en aquest 2022, l'any del canvi. I és que Antena 3 té la paella pel mànec i l'avantatge amb què compta en aquesta època de l'any fa presagiar que desbancarà per fi a Telecinco. Programes com 'El Hormiguero', 'La Ruleta de la Suerte', els informatius d''Antena 3 Noticias' o, el seu gran èxit en els últims dos anys, 'Pasapalabra' han aconseguit fins ara uns registres brutals que han acabat per tombar Paolo Vasile. Poca memòria tenen els que han promogut la destitució de Paolo: recordem, 22 anys de lideratge ininterromput. Des de l'any 2000... quasi res.

'Pasapalabra' amb Roberto Leal en Antena 3
'Pasapalabra' amb Roberto Leal a Antena 3

El motiu del cessament i el seu relleu

Està clar que el cessament de Paolo Vasile ha estat per culpa de la caiguda en audiències. Telecinco, que va arribar a marcar un 14'8% anual en els anys 2015 i 2019, està vivint un 2022 catastròfic. Els presentadors no tenen tanta tirada com abans, els programes no tenen tants continguts i l'excés de sensacionalisme intoxica la cadena amb serials a als quals no se'ls albira un final. Aquest any, l'espasa principal de Mediaset ha marcat dos registres paupèrrims: la seva pitjor xifra mensual (11% a l'agost) i la seva pitjor arrencada de temporada, amb un 12'1% al setembre amb diversos programes punxant fort. Fonts properes a la Cadena SER i a El Mundo, mitjà que ha avançat la notícia en exclusiva, asseguren que la destitució del romà "es veia venir". El seu substitut, tanmateix, encara no es coneix: es decidirà a la junta d'accionistes programada per a les properes setmanes.

Rànquing audiències última dècada Sobrevent
Rànquing audiències última dècada Sobrevent

Impulsor de la telerealitat

Més enllà del seu lideratge als audímetres durant més de dues dècades, el que ha fet gran Paolo Vasile ha estat la seva ferma aposta per la premsa rosa i els concursos de telerealitat. Sota la seva batuta es van produir els primers realities a Espanya com 'Gran Hermano', 'Gran Hermano VIP, 'Supervivientes' o, el més recent, 'La Isla de las Tentaciones'. També encert seu van ser les picotades d'audiència d'algunes gales d'aquests formats o d'altres shows com 'Sálvame', que tot i ser avui dia en hores molt baixes, va arribar a vint-i-dosos als audímetres. Tampoc no ens oblidem del 'Deluxe', del 'Socialité', del 'Dolce Vita', del 'Salsa Rosa', del 'Caçapapallones', de l''Aquí Hay Tomate'... i de tants i tants personatges que han sortit d'aquests programes i que s'han fet famosos a nivell nacional o internacional.

Gran Germà logo
Gran Germà logo - Mediaset

Kiko Hernández, Jorge Javier Vázquez, les Campos, el clan Pantoja, la família Matamoros, Chiqui de 'Gran Hermano' -que continuem sense saber absolutament res d'ella-, Carmen Lomana, Jesús Vázquez, Mercedes Milà -que ja està pràcticament recuperada de la seva operació... Tants i tants noms propis li haurien de donar les gràcies a Vasile que la llista es faria interminable. L'italià ha marcat un abans i un després en la història de la televisió d'Espanya: és un cas típic del 'veni, vidi, vici'. Va veure, va arribar i va vèncer... I ara se'n va. Perdó, el fan fora. Potser el seu error ha estat no veure el final de l'èxit. La gent ja no cosumeix tanta "telebasura"/"televisió porqueria" (en el bon sentit de la paraula), la gent ara prefereix més programes, concursos i històries d'anònims i menys serials de famosos. Més realitat del carrer i menys telerealitat. Més Marías de Guadarrama i Felips de Valldoreix i menys Belenes Esteban i Josés Ortega Cano. La realitat és que ara la gent prefereix Antena 3 que Telecinco. È stato un piacere, Paolo: has estat un executiu italià dels bons, dels que han creat audiència. Dels que aposten fins al final: has estat l'original i no la rèplica. Ara arriba un canvi de cicle: Telecinco, potes enlaire.