Les Festes de la Mercè són a tocar. El cap de setmana del 23 al 26 de setembre, Barcelona lluirà les seves millors gales per gaudir de la festivitat de la seva patrona. Enguany, se celebra el 150è aniversari i es preveu que hi haurà més d'un centenar de concerts i diferents espais que permetran el control d'accessos com el del Grec o l'Estadi Olímpic de Montjuïc.

Ada Colau Mercè ACN

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, mostra el cartell d'enguany de les Festes de la Mercè / ACN

Programació completa de teatre, amb 350 funcions i més de mil artistes acreditats, L'Havana com a ciutat convidada, Piromusical des de quatre punts on es llançaran els focs artificials i la situació d'aquests no es publicarà per evitar aglomeracions i, evidentment, el pregó, a càrrec de Custodia Moreno, activista del barri del Carmel, que va protagonitzar el moment anecdòtic de la presentació dels actes, quan l'alcaldessa Ada Colau es va dirigir a ella en castellà, per les seves arrels andaluses, "muchísimas gracias", i la pregonera va respondre en català: "Mai m'hauria passat per la imaginació ser pregonera d'aquesta ciutat. Estic molt agraïda per aquest regal. Les meves paraules sempre seran d'agraïment per a aquesta ciutat, aquesta terra, Catalunya, que em va robar el cor quan vaig arribar aquí".

Evidentment, un dels plats forts de l'acte va ser la presentació del cartell, normalment, focus de controvèrsia per segons quines propostes que no han deixat indiferent als ciutadans barcelonins al llarg dels anys. Entre els més comentats, els de Nazario l'any 1999, Perejaume el 2004, Vicente Rojo el 2006 o Mariscal el 2017.

cartell merce 99

Cartell de la Mercè del 1999, de Nazario

cartell merce 04

Cartell de la Mercè del 2004, de Perejaume

cartell merce 06

Cartell de la Mercè del 2006, de Vicente Rojo

cartell merce 17

Cartell de la Mercè del 2017, de Mariscal

El d'aquest any ha aconseguit una cosa que feia temps que no passava: unanimitat total. Li agrada a tothom. De fet, li entusiasma a tothom.

cartell merce 2021

La il·lustradora del cartell és Malika Favre, una artista francesa resident a Barcelona. Favre explica que s'ha inspirat en "la preciosa ciutat de Barcelona i la seva història". Considera que si Barcelona fos una dona, seria una "reina mediterrània, guapa i plena de talent". També ha volgut agafar molts detalls de l'arquitectura tradicional de la ciutat i Catalunya. Per exemple, s'ha inspirat en la Sagrada Família per al vestit, i la corona té forma de sardana. L'artista demana fixar-se en els detalls per trobar les arrels de casa. També els colors del cartell ha remarcat que els ha lligat amb els colors de la bandera catalana.

I ara, quan encara no s'han celebrat les festes, hi ha qui ja ha mostrat com serà el cartell de la Mercè de l'any vinent. Com Òscar Andreu.

oscarandreu 120156860 365365671171476 4842381498780804873 n

Òscar Andreu, amb Jair Domínguez, a 'Està passant' / @oscarandreu

El co-director de La Competència de RAC1, i col·laborador de l'Està passant, ha anat més ràpid que la resta i s'ha postulat de manera sorneguera, com en ell és habitual, de cara al 2022. Andreu ha ensenyat als seus seguidors la primícia de l'aspecte que tindrà el cartell de l'any vinent, un disseny que com molt bé li han recordat a la xarxa, sembla com si l'hagi fet amb aquella mítica joguina, el Telesketch.

cartell merce 2022

Les reaccions a la xarxa no s'han fet esperar:

tuits andreu

tuits andreu2

Poca broma, que coses més estranyes s'han vist. Ens sumem a la proposta de cartell. Òscar Andreu té el nostre vot.