Ja han tornat a passar set anys i TV3 va emetre ahir a la nit una nova entrega de “Generació D”, el programa d’entrevistes que va començar el 1989 amb uns joves Dani, Carles, Anna, Israel, Marc, Cristina, Neus i Xavier i que els ha seguit fins ara. Quan els vam conèixer tenien entre 15 i 17 anys i ara tots superen la quarantena.

Com no podia ser d’una altra manera, la situació política a Catalunya va prendre part del protagonisme del programa. És interessant veure què pensaven els protagonistes sobre la política l'any 1989 i com ho viuen ara que ja són grans. Al centre del debat, la qüestió sobiranista.

Alguns d’ells apuntaven maneres de ben jovenets. En Marc, per exemple, que amb només 16 anys deia que Catalunya és millor que la resta d’Espanya i ens xuclen el que anem fent”, però que ara que en té 45, rectifica: Aquesta manera d’expressar-ho no és correcta. Perquè Catalunya no és millor que Espanya ni Espanya és millor que Catalunya”.

marc generaciod tv3

marc generaciod tv3 2

En Marc a "Generació D" | TV3

L’Israel del 1989 tenia una visió de la política força semblant a la d’en Marc: “No convé que a Catalunya vingui un fatxa”. Tots dos van votar l’1-O. “Crec molt en el concepte de la llibertat de les persones per triar el camí que volen desenvolupar”, explica en Marc. El Carles i l’Anna també van votar, perquè “és democràcia pura i dura”. De fet, l’Anna ja té una filla major d’edat que va anar al col·legi electoral amb ella.

generaciod 1 o

carles generaciod tv3

anna generaciod tv3

En Carles i l'Anna a "Generació D" | TV3

Del grup, n’hi ha dues que confessen que no van votar l’1-O. D’una banda, la Cristina explica que estava a Irlanda i que només ha votat a les últimes generals, a Podem. I de l’altra, la Neus, que va cridar força l’atenció dels espectadors. “Ets dretes o d’esquerres?”, li demanaven el 1989. Amb només 16 anys la Neus ja ho tenia claríssim: “La política no m’interessa però em considero de dretes. Li van tornar a preguntar el mateix el 2004, quan tenia 31 anys: “Sí, sí, sí. Soc de dretes totalment. I per si algú tenia algun dubte, el 2011 li van demanar un cop més: “Sí, ho segueixo sent”. Sobre l’1-O, la seva resposta és clara. Es posa seriosa i contesta: “Vaig anar a votar l’1 d’octubre? No hi era. Estava de viatge.

neus generaciod tv3

neus generaciod 2

La Neus a "Generació D" | TV3

Les respostes de la Neus van rebre la rèplica dels espectadors a les xarxes socials, que de seguida van fer-la militant de tots els partits de dretes de l’arc parlamentari espanyol.

“Generació D” va liderar la nit de dimarts, amb un 15,8% d’audiència i un total de 400.000 espectadors.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat