Corria l'any 2003 quan la productora d'Operación Triunfo —Gestmusic Endemol— va proposar a TVE un 'reality show' infantil de característiques similars a les del programa que s'havia convertit en la gallina dels ous d'or de la cadena atorgant-los el minut d'or més vist de la televisió espanyola fins al dia d'avui durant l'emissió de la final de la seva primera edició. I així va ser com Eurojunior, per tal d'escollir entre un grup de joves al cantant que representaria a Espanya en el certamen d'Eurovisió Júnior del respectiu any, es va convertir en una realitat que va durar quatre edicions.

🔴 Eurovisió Junior 2022, última hora | DIRECTE
 

🎤 Eurovisió Junior 2022: horari, on veure i com votar gratis
 

💥 Nou sistema de votació d'Eurovisió 2023: adeu al jurat en la semifinal
 

Fins al 2006, van ser molts els nens que, com l'ayamontina María Isabel, que es va alçar amb el triomf del Festival de la Cançó Eurovisió Júnior 2004, van passar per l'acadèmia del format i van aconseguir guanyar molt reconeixement en la indústria musical. Productes de primera d'aquella època, alguns encara en actiu. Molts han passat pels 'talent shows' més cotitzats, algun ha pogut colar-se en el certamen d'Eurovisió sènior o les llistes d'èxits musicals del moment, mentre que d'altres només han quedat reconvertits en joguines trencades de la televisió. Vols saber què se'n va fer dels participants més famosos d'Eurojunior? T'expliquem com han crescut.

La guanyadora María Isabel, embarassada i retirada de la música

Probablement, la d'Ayamonte sigui la cara més reconeixible que va passar pel format de Gestmusic. María Isabel no només es va alçar amb el triomf d'Eurojunior 2004, sinó que també es va convertir en la guanyadora durant el Festival d'Eurovisió Júnior 2004 amb el tema Antes muerta que sencilla. La seva victòria a Noruega la va catapultar a la fama amb tan sols 9 anys i uns mesos més tard va publicar el seu àlbum debut: ¡No me toques las palmas que me conozco!, un absolut èxit en vendes. La jove també va debutar en el cinema amb la pel·lícula d'Antena 3 Ángeles S.A. (2007).

De María Isabel es va fer marxandatge i fins i tot un àlbum de cromos. Era el producte perfecte. Es va convertir, juntament amb Melody —la de El baile del gorila en un reclam infantil sense precedents per a l'època, però va desaparèixer sobtadament del mapa fins poc abans del 2016, quan després de llançar l'àlbum Yo decido (2015) va intentar representar a Espanya de nou en l'Eurovisió sènior amb el tema La vida solo es una, encara que no va tenir massa sort i Barei li va arrabassar el lloc. El 2020 es va convertir en concursant de Tu cara me suena, i fins aquí podem llegir quant a trajectòria, perquè el passat 29 de juliol de 2021 la de Huelva anunciava el seu retir de la música. Ara, embarassada, viu allunyada de la indústria discogràfica.

🎶 Qui és Carlos Higes, el representant d'Espanya a Eurovisió Junior 2022
 

maria isabel eurojúnior abans despres
María Isabel en la seva actuació en Eurovisió Junior 2004 i en l'actualitat.

Sergío García i Diego Domínguez van ser part del grup infantil 3 +2

Per nom potser no és tan fàcil identificar Sergio García i Diego Domínguez, ambdós concursants de la primera edició d'Eurojunior el 2003. Sergio va aconseguir guanyar el format de TVE i va representar Espanya al Festival de la Cançó d'Eurovisió Junior d'aquell any amb la cançó Desde el cielo. I no va quedar res malament: segona posició amb 125 punts. Diego, d'altra banda, no va guanyar l'edició del 'reality' però sí que va popularitzar la cançó Chachi piruli i el viatge cap a la fama va seguir i va seguir per a ell. Els dos nens es van unir a tres companyes d'edició per crear el grup musical infantil 3 +2 que va guanyar molt reconeixement en l'època, però els seus camins es van bifurcar després de dissoldre's la formació. Mentre que Sergio es va deslligar de la música i va estudiar Infermeria, Diego va arrencar la seva carrera actoral en sèries de l'abast de Física o Química, El secreto de Puente Viejo i fins i tot la internacional Violetta.

sergio eurojúnior
Sergio García en la seva actuació en Eurovisió Junior 2003 i en una fotografia recent.
diego eurojúnior
Diego interpretant 'Chachi piruli' en 'Eurojunior 2003' i en l'actualitat.

Blas Cantó: d'Auryn a Eurovisió 2021

El nom de Blas Cantó continua sonant en els mitjans i la música espanyola en el dia d'avui, però el que pocs saben o recorden és que el murcià va ser company de María Isabel en la segona edició d'Eurojunior. I no, no va poder arrabassar-li el triomf a la gràcil nena dels ventalls i favorita dels espectadors, però no va desistir per fer-se un lloc en la indústria musical. Va formar part de la 'boy band' Auryn, ídol de masses de les adolescents espanyoles de la passada dècada, amb la qual va intentar representar Espanya a Eurovisió 2010 i va fracassar de nou. Però tampoc no va desistir, perquè el 2021 i després de guanyar la cinquena edició del programa d'imitacions Tu cara me suena deixant actuacions icòniques a la retina dels espectadors com la seva interpretació encarnant a Diana Navarro, Cantó va ser elegit internament per RTVE per ser el representant eurovisiu amb el tema Voy a quedarme. Lamentablement, només va aconseguir un total de 6 punts i va quedar en la vint-i-quatrena posició.

blas cant|cantell eurojúnior
Blas Cantó durant una actuació en 'Eurojunior 2004' i en una fotografia actual.

Mirela, l'eterna segona de les preseleccions eurovisives

Mirela Cabero potser és encara una desconeguda per a molts, però el rostre d'aquesta participant d'Eurojunior 2004 és més que reconeixible per la comunitat eurofan per ser una d'aquestes artistes que ha intentat reiteradament ser la representant espanyola en el certamen musical. Més enllà d'haver estat participant també del concurs de talents Gente de primera (2005) de TVE i de la primera edició de La Voz (2012), a Mirela se la coneix per haver insistit (i molt) en les preseleccions eurovisives. No ho ha intentat només una vegada, no. A més del Júnior el 2004, la madrilenya s'ha presentat quatre vegades a les finals nacionals. El 2007 va quedar segona amb La reina de la noche i el grup D'Nash li va robar la il·lusió. El 2008, ni tan sols es va classificar per a la final televisada amb Stronger. El 2009, quarta classificada amb Nada es comparable a ti. I en el que semblava ser el seu moment, Mirela va quedar segona altre copObjectivo Eurovisión 2017 amb el tema Contigo i només superada per la polèmica victòria de Manel Navarro.

mirela eurojúnior
Mirela Cabero en 'Eurojunior 2004' i en la seva actuació d''Objetivo Eurovisión 2017'.

Antonio José va guanyar Eurojunior el 2005 abans de guanyar també 'La Voz'

Una altra veu que continua d'actualitat és la d'Antonio José Sánchez sense cap constància per a molts que aquest jove cordovès va ser el guanyador d'Eurojunior 2005, la tercera edició del concurs. Per tant, el cantant es va convertir en el representant de l'Eurovisió Junior d'aquell mateix any després del triomf de María Isabel i, seguint la línia de Sergio García, va aconseguir arribar fins a la segona posició al festival celebrat a la Bèlgica amb el tema Te traigo flors i 171 punts rebuts en el còmput total de vots del jurat i el públic. El seu rostre va reaparèixer a la televisió nacional en el 2015 com a participant de La Voz a Telecinco, concurs de talents que també va guanyar sent part de l'equip d'Antonio Orozco i viralitzant moltes de les seves actuacions com la seva particular versió d'Aprendiz, de Malú. Des d'aleshores, l'artista no ha deixat de llançar música al mercat i actualment compta amb una àmplia discografia amb set àlbums d'estudi i dues edicions 'deluxe'.

antonio jose eurojúnior
Antonio José interpretant 'Te traigo flores' a Eurovisió Junior 2005 i en l'actualitat.

Rocío Cabrera: l'ex Sweet California es va presentar a les eleccions

Poc o res no se sap de Rocío Cabrera Torregrossa en el dia d'avui, però l'exparticipant d'Eurojunior 2004 que va formar grup en el programa juntament amb Anabel Rodríguez i Sara Moritan per interpretar Besa mi piel va tenir una trajectòria destacable al món de la música durant una bona temporada. Va ser en el 2013 que sorgia Sweet California, un altre trio musical femení del qual la valenciana seria part fins al 2016 al costat d'Alba Reig i Sonia Gómez amb una estètica molt marcada pels colors vius i cançons del pop més enganxós que s'ha fet —i es fa, ja que el grup segueix en actiu sense ella— en el panorama espanyol. Després de gairebé quatre anys de gires i treball intens, va abandonar voluntàriament l'agrupació i va cedir el seu buit a Tamy Nsue per incentivar el seu enlairament com a solista. Lamentablement, Rocío va abandonar la música poc temps després i es va inclinar per la política, arribant fins i tot a presentar-se a les eleccions municipals de Benissa, el seu poble natal, com a part de la candidatura d'un petit partit polític local.

rocio cabrera eurojúnior
Rocío Cabrera en 'Eurojunior 2004' i durant la seva època com a integrant de Sweet California.

El també guanyador Dani Fernández encapçala les llistes d'èxits actuals

És innegable que el nom que tanca aquesta llista és el que està més d'actualitat. Dani Fernández es va alçar amb el premi d'Eurojunior 2006, l'última edició mai emesa del format, i també va ser representant elegit per al Festival de Eurovisió Júnior, que seria l'última participació d'Espanya en el certamen fins al seu retorn el 2019. El jove natural de Ciudad Real va interpretar Te doy mi voz a Bucarest i va aconseguir una gens deplorable quarta posició amb 90 vots. Fernández, com Blas Cantó, va ser un dels integrants del grup Auryn que després de la seva dissolució va continuar treballant en la seva carrera com a solista. Amb cançons com Te esperaré toda la vida (2018), Bailemos (2020) o Clima tropical (2021), l'artista pot presumir en el dia d'avui de ser una de les veus més reconeixibles del pop espanyol i que més triomfa en les llistes d'èxits.

dani fernandez eurojúnior
Dani Fernández durant la seva actuació en Eurovisió Junior 2006 i en l'actualitat.