Durant tota la seva vida va fer feliços a milions d'espectadors de diferents generacions. Gràcies a un icònic personatge, que el va acompanyar durant gairebé 50 anys, va fer les delícies dels més menuts de molts llars, però ara, malauradament, s'acaba d'anunciar la seva mort. Parlem de Xavier López Rodríguez, actor, comediant i presentador de televisió que va fer fortuna sobretot de cara al públic mexicà i nordamericà. Nascut a Chicago l'any 1935, acaba de morir als 88 anys a Ciutat de Mèxic a causa d'un xoc sèptic provocat per un quadre d'abdomen agut. López Rodríguez, però, es va fer famós pel seu alter ego, un personatge inimitable conegut com Chabelo, sempre amb la seva característica veu aguda i pantalons curts, i a qui se'l considerava com "el amigo de todos los niños".

chabelo3
Xavier López, 'Chabelo'

Chabelo va ser el personatge amb el qual va presentar el programa infantil En familia con Chabelo, que es va emetre durant quaranta vuit anys, i que li va valdre l'adjectiu d'immortal, ja que molts dels artistes coetanis seus van anar morint mentre ell continuava al peu del canó. Des que la seva família es va instal·lar als Estats Units, de ben jove, va començar a participar en espais televisius que es coneixien com teleteatres, substituint els actors principals, i en una d'aquestes intervencions li van posar el sobrenom que el va fer molt famós, Chabelo, després d'explicar un acudit sobre un nen que es deia precisament així. Després de protagonitzar algunes campanyes publicitàries i de participar en alguns programes de ràdio, l'any 1967 va estrenar el programa dominical que li faria tocar la fama, on hi tenien cabuda diferents espais de varietats i concursos. Tot i que també va aparèixer en més de 30 pel·lícules en diferents papers. Aquí el veuen amb una altra icona, el personatge de Cantinflas:

Sempre de la mà del seu cèlebre personatge, va gravar diferents discos de música infantil, continuant compaginant-ho amb la presentació del seu programa, tot i que ell ja era septuagenari. Finalment, el novembre del 2015, Chabelo va anunciar que posava el punt i final a l'espai, després de 48 anys en emissió, cosa que va arribar de manera definitiva quan faltaven uns dies per acabar l'any. Aquesta longevitat televisiva li va valdre ser inclòs al Llibre Guinness dels Rècords en dues ocasions: per ser el conductor infantil amb la carrera més llarga i per haver estat l'actor que va interpretar un mateix personatge durant més temps, cosa que, com dèiem, li va valdre protagonitzar diferents comentaris i bromes al respecte, si fa no fa, a l'estil del que es diu a Espanya sobre la suposada immortalitat del presentador català Jordi Hurtado i el seu aspecte sempre igual, que sembla que no envelleixi. De fet, se'l posava com a protagonista dels principals esdeveniments històrics de Mèxic, o com a convidat del Darrer Sopar o fins i tot suggerint que havia estat testimoni del Big Band.

chabelo1
Xavier López, 'Chabelo', de jove
chabelo2
Xavier López, 'Chabelo'

Els seus familiars informaven així d'una notícia que ha provocat un sentiments de tristor i nostàlgia en milions d'espectadors: "Con el alma desgarrada y sabiendo que muchas personas lo han querido durante años y que sentirán su partida, les pedimos orar por su descanso y nos den oportunidad de pasar en paz el duelo que embarga a toda nuestra familia". Un Chabelo que va continuar treballant fins fa no gaire: ""Yo sigo haciendo lo que me da gusto hacer. Y lo seguiré haciendo mientras el pueblo de México me lo permita", deia en una entrevista a la CNN el 2018. Descansi en pau.