Segur que molts de vosaltres, o els vostres fills i filles, han tingut a les mans alguna vegada un dels seus contes i llibres. Segur que si ho han fet, s'hauran emocionat amb les històries precioses que s'explicaven, protagonitzades per un personatge icònic de la literatura infantil. Parlem de l'Olívia, una porqueta que es diverteix i viu la vida al seu estil. Un llibre guanyador de la medalla Caldecott, i un dels clàssics de la literatura infantil. La porqueta de sis anys amb més encant dels contes infantils, que viu la vida a través dels colors vermell, blanc i negre. Espavilada, tossuda, ocurrent, somiadora, divertida i decidida, que mostra als ulls dels lectors el seu dia a dia, la seva família i amics, què fa quan està trista, quan està alegre, que li agrada anar a la platja, pintar i treure de polleguera tothom, i en definitiva, que ens ha enamorat a milions de lectors de tot el món.

olivia
 

En principi, el disseny es va concebre inicialment com un regal de Nadal per la petita neboda de l'autor, però va ser tal l'èxit, que aviat es va publicar a molts països diferents, i fins i tot, se'n va fer una sèrie de dibuixos animats. El personatge es va crear el 1996 i el primer llibre es va publicar l'any 2000, mantenint-se en les llistes dels més venuts del New York Times durant més d'un any. I qui era el pare de l'Olívia?: Ian Falconer, que malauradament acaba de morir als 63 anys després d'una breu malaltia que no han especificat, a la seva casa de Rowayton, Connecticut.

ian1
Ian Falconer
ian2
Ian Falconer

Escriptor i il·lustrador nordamericà de llibres infantils, dissenyador de decorats i vestuari per obres de teatre als Estats Units, o per ballets com el New York City Ballet, o d'òperes com The Royal Opera a Londres o el Théâtre du Châtelet a París, i autor de més de 30 portades pel The New Yorker i moltes altres publicacions, tot i que sens dubte, cap va tenir l'èxit espaterrant de la porqueta Olívia. El darrer llibre sobre ella el va fer el 2017, Olivia the spy, però segur que per casa de moltes llars, als prestatges, hi ha algun exemplar en català o castellà d'Olivia save the circus, Olivia...and the Missing Toy, Olivia Forms a Band, Olivia Helps with Christmas, Olivia and the Fairy Princesses i tants altres. Guanyador de nombrosos premis, com el Caldecott Honor, el Parents' Choice, el Nick Jr. Books, el llibre infantil il·lustrat de l'any BookSense o un dels que més il·lusió li feia: va ser triat com a "il·lustrador favorit" per més de 50.000 nens als Children's Choice Book Awards.

olivia2
 
olivia3
 

L'any passat, Falconer va publicar un altre llibre pels més petits de la casa, Dos gossos que té com a protagonistes en Perry i l'Augie, dos gossos salsitxes i que estava inspirat en els seus nebots. L'editora del The New Yorker el recorda amb aquestes paraules: "Falconer era un amant del dibuix clàssic i, a través de les seves imatges, va ajudar a recuperar la irreverència dels primers dies de la revista. Les seves portades fan gala del seu inimitable enginy, meravellosament tendre i alhora devastadorament agut". Una pèrdua que ha entristit molts lectors:

Descansi en pau.