Aquestes dues cares són la de dos professionals de la informació que acaben de ser ensorrats per un expert. Tots dos són vells coneguts, Nacho García Abad i Alfonso Egea, dos dels integrants d'Espejo Público que més sovint fiquen la pota (voluntària o involuntàriament) amb les seves tesis, cobertures i "notícies". El programa de Susanna Griso ara té un nou objectiu, tot i que la matriu sigui ben antiga: les xifres del coronavirus de la Generalitat han creat coïssor a Espanya, tot i que algunes comunitats comencin a seguir aquesta senda. Moncloa ha canviat a corre-cuita el criteri del recompte, però sense donar la raó al Govern, no fos cas. La idea que hi ha al darrere és senzilla: desacreditar els catalans. Com? Cercant un expert que avalés les seves idees. 

metge forense ensorra Espejo Público Antena 3

Alfonso Egea metge forense Espejo Público Antena 3

El resultat, però, ha estat un nou ridícul estrepitós, ja que el metge forense andalús que els havia de donar la raó ha fet allò que no entrava dins dels plans establerts: utilitzar el sentit comú i un criteri allunyat de fantasies i propaganda. Si ara a Catalunya s'inclouen els traspassats (milers de persones) dels últims dies, però que no havien estat confirmats com a contagis de coronavirus per la manca de proves, segons A3 s'està "jugando con las estadísticas", "el mensaje es distinto" i es crea alarma, etcètera. El professional sanitari, un frontó. "Intuímos a ciencia cierta de que son positivos. No estaban testados porque no había tests." La cara d'Egea, un poema. I com en un combat de 'pressing catch', demana el relleu a Abad, que creu tenir la clau: fer proves "a posteriori" als finats. El metge no s'ho pot creure: "No. Tengamos en cuenta que muchos cadáveres se han incinerado. Es imposible". El expert en crims insisteix, però la castanya que s'acaba enduent és definitiva: "Por tanto, nunca se sabrán las cifras reales...". El forense malagueny: "La cifra real que se está barajando en foros de forenses está entre el doble o el triple de lo que se está dando".

Antena 3

Nacho Abad Espejo Público A3

Nacho Abad Espejo Público Antena 3

Bingo! A veure, si en un país confinat, sense accidents de trànsit, laborals, etcètera, s'han hagut d'habilitar morgues improvisades per l'allau de morts d'aquests dies, i que disparen les dades respecte de la mitjana habitual d'altres anys, no cal ser un intel·lectual per entendre que passa alguna cosa. Ara bé, si es vol jugar a d'altres històries, serà el seu problema, i una tragèdia per a tots nosaltres. Rigor, ciència i menys 'politiqueos', militars ni mandangues. Gràcies. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat